Jedním z pacientů traumatologického oddělení je i jednadvacetiletý Pavel, který si nepřál uvést své celé jméno. ,,Byla to frajeřina. Skočil jsem do unkovického rybníka a narazil jsem hlavou do dna. Skákal jsem už mockrát, ale tentokrát jsem roztáhl ruce," popsal svůj úraz pacient. Alkohol podle svých slov ale před skokem nepil. ,,Vynořil jsem se a volal o pomoc. Kamarádi si nejprve mysleli, že si dělám legraci. Pak ale pochopili, že se vážně něco děje," dodal Pavel.

Letos se od ledna do června  zvýšil počet pacientů, kteří jsou přijati na urgentním příjmu, o dvacet. ,,Naši pacienti jsou v přímém ohrožení života. Selhávají jim životní funkce. Dále máme pacienty s náhlou bolestí. Jsou u nás i lidé, jejichž potíže narůstají a my jejich vyšetření nemůžeme odkládat, aby se nezhoršovaly následky," vysvětlil primář oddělení urgentního příjmu traumatologie Martin Doleček.

Podobná situace je i v brněnské úrazové nemocnici. ,,Za poslední měsíc jsme zaznamenali nárůst pacientů o desítky lidí," upozornil náměstek ředitele úrazové nemocnice Radek Veselý. Zatímco na jaře se typicky zvyšuje počet zraněných motorkářů, přes léto jsou nejčastější zranění krční páteře nebo při pádu ze stromu. ,,Za poslední rok také vzrostl počet pacientů o asi čtvrtinu kvůli uzavření části ambulancí fakultních nemocnic," dodal Veselý.

Letní alkoholové opojení

Vážným problémem je podle lékařů alkohol. ,,Letos jsme zatím měli šest pacientů, kteří se zranili při skocích do vody. Z toho pět lidí bylo pod vlivem alkoholu," uvedl Doleček. Podle něj je léto kritickým obdobím. ,,Na urgentním příjmu máme nárůst o průměrně třetinu až polovinu pacientů. Toto číslo je otřesné," uvedl. Doleček.

To potvrzuje i primář kliniky úrazové chirurgie Pavel Mach. ,,Přišel k nám pacient s poraněnou krční páteří, který měl neuvěřitelné štěstí. Měl tři celé devět promile alkoholu v krvi. To je při jeho váze třeba třináct desítek nebo čtrnáct panáků," řekl Mach.

Častá zranění jsou i u motorkářů a cyklistů. ,,Rozsah velmi záleží na tom, zda pili alkohol a jestli použijí ochranné prostředky," řekl Doleček. Častější bylo podle něj ošetření cyklistů bez helmy a po požití alkoholu nebo drog než motorkářů. ,,Sto pětatřicet motorkářů jsme ošetřili loni v létě, tři neměli helmu a pět pilo alkohol nebo si vzalo drogu. Cyklistů jsme měli dvaasedmdesát, sedmapadesát nemělo helmu a pětadvacet pilo alkohol," dodal Doleček.

Mezi obvyklá zranění ošetřovaná na traumatologickém centru patří i nárazy při skocích do vody. Mezi šest letos ošetřených pacientů patří i Pavel. ,,Skočil jsem z můstku vysokého metr a půl do vody hluboké asi metr a dvacet centimetrů. Teď se snažím začít znovu chodit," popsal Pavel a dodal, že se bojí, že už nebude moct dělat svou práci. ,,Každý, kdo si řekne, že se mu to stát nemůže, nemá pravdu," dodal.

Odborníci se shodují, že jsou rizikové hlavně víkendy. ,,V týdnu ošetříme na ambulanci průměrně devatenáct lidí za den. O víkendu je to kolem třicítky lidí," uvedl Mach. Mezi závažné úrazy podle něj patří zlomeniny pánve. ,,V České republice není mnoho nemocnic, kde se provádějí operace pánve. Za loňský rok jsme měli dvaašedesát pacientů se zlomeninou pánve, letos už osmatřicet," upozornil Mach.

Pacienti traumatologického oddělení jsou v některých případech i dárci orgánů. ,,Za loňský rok jsme měli deset dárců, jejichž orgány  daly šanci na život čtyřiatřiceti lidem," dodal přednostka kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Pavel Ševčík.

EVA NOVÁČKOVÁ