Čtyři trestně stíhaní mladíci a desetitisícové škody. Den po oslavách prvního máje složilo Brno účty za neuskutečněný pochod Národního odporu a následnou potyčku pravicových extrémistů s policií.

„Poškodili nám plot u mateřské školy Soukenická a zničili mobilní zábrany. Celkem za pětatřicet tisíc korun,“ uvedl mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián.

Žádné škody nehlásí Veřejná zeleň města Brna. Ta přitom spravuje park v Denisových sadech, kde se odehrály nejostřejší střety. „Šli jsme se na místo podívat a kupodivu nebylo nic rozbité nebo zničené. Našli jsme jen ohromný nepořádek, který jsme ale hned uklidili,“ řekla Lenka Němcová ze správy parků a uličních stromořadí Veřejné zeleně města Brna.

Z pětice zadržených už policejní komisař zahájil trestní stíhání čtyř mladíků. „Tři ve věku jednadvacet, dvaadvacet a pětadvacet let kvůli útoku na veřejného činitele a dvacetiletého Brňana kvůli spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů,“ informovala mluvčí jihomoravské policie Jana Šípková.

Třicetiletého muže z Prahy po výslechu propustila. Policisté se domnívají, že tetování, které odmítal schovat, je v rozporu se zákonem. „Jejich domněnku musí potvrdit teprve vyžádané znalecké posudky,“ dodala mluvčí Šípková.

Tajemník úřadu městské části Brno-střed Radovan Novotný dnes dopoledne obdržel znalecký posudek od odborníka z Masarykovy univerzity Miroslava Mareše. Právě jeho slovo mělo v úterý rozhodující vliv na nepovolení pochodu.

„Symbolika i odkazy na stránky Národní odpor odkazují k organizaci, která je na základě informací ministerstva vnitra zařaditelná mezi neonacistické organizace,“ píše Mareš ve znaleckém posudku, jehož text má redakce brněnského Deníku Rovnost k dispozici. Odborník na extremismus v něm také vysvětluje hodnoty extrémní pravice. „Neonacismus zpravidla hlásá koncepci rasistického boje a nadřazenost bílých árijských národů, vycházející z tradic nacionálního socialismu dvacátých, třicátých a čtyřicátých let dvacátého století. Ostře nenávistně se staví proti Romům, Židům a přistěhovalcům,“ prohlásil Mareš.

Národní odpor na svých stránkách hned v úterý napsal, že kvůli násilnému rozehnání nahlášeného pochodu zvažují právní kroky a další blíže nespecifikované opatření. „Všechny závadné nápisy jsme z průvodu odstranili, přesto došlo k brutálnímu zásahu proti demonstrantům. Celá tato politická objednávka současného hroutícího se zločinného Systému nezůstane bez adekvátní odezvy,“ vzkazují prostřednictvím internetu pravicoví extrémisté.

 

celou akci jsme online sledovali, více ZDE a článek ze včerejška najdete ZDE.