Odhaduje, že na brněnském gymnáziu zvítězí buď právě bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, nebo generál Petr Pavel. „Kdybych mohla volit doopravdy, tak vyberu největšího soupeře Andreje Babiše, protože ho na Hradě nechci. Ovšem i tady se najdou vtipálci, kteří ho volit budou. V tomto případě jde ale, doufám, spíše o žert,“ pokračuje Halmová.

Podle další studentky Julie Siudové by hlava státu měla být inteligentní a reprezentativní. „Nejlepší kombinace je příjemně vyhlížející prezident se smysluplným programem. V praxi tahle směsice ale bohužel skoro neexistuje. Třeba Jaroslav Bašta má hodně konzervativní a z mého pohledu i zastaralou kampaň. Já osobně se přikláním spíše k mladším kandidátům,“ prozrazuje Siudová.

Novou obousměrnou tramvaj Škoda 45T představil v úterý brněnský dopravní podnik. Cestující bude vozit k bohunickému kampusu.
Nové šaliny a trolejbusy pro Brno: šetření na Dracích, poskládají jen polovinu

Volby nanečisto organizují v gymnáziu na Slovanském náměstí už poněkolikáté. Studenti vhazují volební lístky do urny na konci chodby ve druhém patře. „Volíme dva dny, třídy hlasují na etapy. Dnes už jich tady bylo šest. Zatím hlasovali skoro všichni. Volit nechtěli jen tři studenti, protože údajně politice nerozumí,“ přibližuje velký zájem předsedkyně studentského senátu.

Základní a mateřská škola v ulici Elišky Přemyslovny v brněnském Starém Lískovci. Ilustrační foto.
Školkové tsunami v Brně: nové ve třetině městských částí, dětí přibývá

Znalosti z oblasti politiky čerpají studenti zejména z předmětu Nauka o společnosti. Právě v posledních minutách této výuky gymnazisté volí nejčastěji. Princip je podobný jako u běžných voleb. Komisi tvoří kromě studentů i dozor v podobě předem zvoleného kantora. „Studenti našeho senátu si všechno zařizují sami. My učitelé pouze kontrolujeme. Když je potřeba, tak zařídíme administrativu nebo i jakkoliv poradíme,“ říká učitel biologie a zeměpisu Jindřich Havelka.

Studenti zkušebně volí v pondělí a úterý na více než pěti stovkách středních škol. V Jihomoravském kraji se jich k akci připojilo devětačtyřicet. Brno je se šestatřiceti školami po Praze druhým nejpočetněji zastoupeným městem. Kdo si vyslouží největší studentskou podporu bude jasné v úterý v podvečer. V předcházejících prezidentských volbách zvítězil u středoškoláků Jiří Drahoš, který v obou kolech porazil stávajícího prezidenta Miloše Zemana. Nanečisto.

KRISTÝNA KOMÁRKOVÁ