Budova v Neumannově ulici se v některých místech sníží až o dvě a půl patra. Původně měla mít sedm podlaží. „Návrh na novou podobu bytovky už jsme představili lidem, kteří v jejím okolí bydlí," řekl ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý. Jak Brněnský deník Rovnost informoval už dřív, kvůli výšce stavby vznikly časté spory mezi Trikayou a obyvateli Masarykovy čtvrti. Neshody vyvrcholily u soudu.

Lidé si stěžovali například na to, že budova jim bude bránit ve výhledu. „To se teď změní. Nechceme, aby byl Neumann jednolitá stavba, proto jsme se rozhodli pro řešení, kdy postavíme několik menších kostek. Budou připomínat spíš rodinné domky než bytovku," popsal stavbu Veselý. V každé budově tak bude zhruba osm až deset bytů.

Před několika dny se Veselý se zástupci sousedů domu sešel, představil jim návrh a požádal je, ať se k němu vyjádří. „Do konce března můžeme dávat připomínky. Pak počkáme, jak se s nimi developeři vypořádají a zda je zohlední," uvedl předseda Občanského sdružení Masarykova čtvrť a zároveň zastupitel městské části Brno-střed Michal Závodský.

Podle něj schůzka developerů s lidmi měla přijít už dávno. „Na něco podobného jsme čekali dlouho. Už za sebou máme spory a není možné udělat za minulostí tlustou čáru," myslí si Závodský.

Přestože nový návrh považuje za krok správným směrem, přeje si budovy ještě nižší. „Plánované domy v horní části pozemku jsou pořád ještě dost vysoké. Potěší nás, pokud se výškově přiblíží vilám v okolí," prohlásil.

kauza neumannčerven 2012: Trikaya podala žádost o umístění bytovky
červenec 2013: stavební úřad Brna-středu stavbu domu povolil. Lidem z Masarykovy čtvrti se to nelíbilo, dům je podle nich příliš vysoký
únor 2015: Krajský soud v Brně rozhodl, že sedmipatrová bytovka v Masarykově čtvrti stát nesmí
březen 2015: firma se snaží se sousedy domu dohodnout

Záštitu nad setkáním sousedů s developery převzal náměstek brněnského primátora pro územní rozvoj Martin Ander. „Chtěl jsem pomoct, ale jde o problém, který si musí vyřešit Trikaya a lidé z Masarykovy čtvrti. Město jim nebude dělat rozhodčího," vyloučil náměstek.

Zatímco první návrh na podobu bytového domu Neumann vytvořil brněnský architekt Petr Hrůša, alternativní studii, kterou Trikaya nechala zpracovat zhruba před dvěma týdny, navrhl Tomáš Pilař. „Projekt ale ještě nepřevzal," upozornil Veselý.

Pilař o tom, jak bude dům vypadat, zatím příliš mluvit nechtěl. „Stále na něm pracuji, nic není definitivní," poznamenal architekt.

Podle Veselého bude projekt hotový zhruba za tři měsíce. „Do roka chceme stavět. Záleží ale na tom, jak se domluvíme se sousedy," přiblížil ředitel firmy.

Na kolik peněz projekt vyjde, zatím neví. Už v minulosti Trikaya na přípravu stavby bytového domu Neumann vynaložila zhruba patnáct milio-nů korun. „O ty jsme přišli, když soud letos v lednu zrušil aktualizaci územního plánu. Veškeré materiály nám najednou byly k ničemu," připomněl Veselý.

To byl jeden z důvodů, který Trikayu vedl k tomu, aby podala kasační stížnost. V té požaduje, aby soud rozhodl, že aktualizace územního plánu platí. „Podání stížnosti podnítili naši zahraniční investoři," objasnil už dřív Veselý.