Budova, ze které se neurologie přestěhuje, se zatím bourat nebude. „Pravděpodobně tam přestěhujeme administrativu, zatím ale nic není jisté," dodala Urbánková.

Od konce listopadu do minulého týdne se už do ICRC stěhovala kardioangiologická klinika. „Ta už obnovila v plném rozsahu komplexní péči o pacienty s urgentními stavy, zejména s akutním infarktem myokardu, život ohrožujícími poruchami srdečního rytmu nebo plicní embolií a péči o pacienty po transplantacích," sdělila před týdnem Urbánková. Další klinika už se do budovy stěhovat nebude.

V únoru by také měla začít výstavba druhé budovy mezinárodního centra. „V této budově budou operační sály, centrální sterilizace, anesteziologicko-resuscitační oddělení nebo jednotka intenzivní péče. Na střeše budovy vznikne také heliport," vysvětlila mluvčí.

První budovu centra, jejíž stavba začala v červnu 2010, slavnostně otevřeli v polovině října loňského roku zástupci kraje nebo ministerstva školství a zdravotnictví. Má sedm nadzemních a tři podzemní podlaží.

Centrum bude sloužit k výzkumu a léčbě kardiolovasku­lárních a neurologických onemocnění. Spolupracuje na tom s americkou Mayo Clinic.

Celkové náklady na vznik centra se blíží pěti miliardám korun. Přes dvě miliardy korun získala nemocnice z Evropské unie.