Po chvíli se u auta objevují záchranáři. „Co se tady stalo?" ptají se hasičů, kteří na místo přijeli chvíli před nimi. Ti se snaží rozstřihnout dveře felicie, aby ženu vytáhli ven. „Tohle vypadá na vrtulník," popisuje stav řidičky jeden z hasičů.

Neuplyne ani pět minut a na plácku nedaleko nabouraného auta přistává vrtulník jihomoravské letecké záchranné služby. Z něj vybíhají lékaři s nosítky a dalšími pomůckami na zádech.

Přežít převoz

Hasičům se mezitím podařilo vyprostit ženu z vraku. Za pomoci záchranářů ji vytahují z auta a pokládají na nosítka. „Teď jí musíme poskytnout základní ošetření, aby přežila převoz. Pak ji co nejrychleji dostaneme do nemocnice," popisuje další postup záchranné akce asi čtyřicetiletá lékařka z vrtulníku.

Po pár minutách vrtulník s pacientkou odlétá. Přihlížející, kterých se na louce v Ivančicích na Brněnsku sešlo přes tisíc, se začínají pomalu rozcházet. Naštěstí nejsou svědky žádné vážné dopravní nehody. Využili slunné neděle a přišli se podívat na ukázku práce záchranných a bezpečnostních složek České republiky. „Tohle bylo vážně nádherné. Moc se mi to líbilo. Jednou bych chtěl také lítat vrtulníkem," chválí práci záchranářského týmu sedmiletý Vojtěch Frolec. S rodiči a mladším bratrem Matyášem chodí na odpoledne s názvem Záchranáři v akci každý rok.

Na místě, kde před chvílí stál vrtulník, se hromadí zvědavci. Najednou se ozve střelba a křik. „Stůjte, odhoďte zbraň!" křičí policista na prchajícího pachatele. Ten ale utíká dál. Najednou přibíhá pes, který pádí za zločincem. Vyskočí na něj a zakousne se mu do ruky. „Pusť ho," dává německému ovčákovi povel policista a prohledává pachatele. Pes jistí svého pána zpovzdálí. Najednou se pachatel zvedá ze země. Policejní pes mu ale nedá ani vteřinu šanci na útěk. Jen se hnul, ovčák startuje za ním. Opět se pachateli zakusuje do ruky a brání mu v útěku.

Neodradí ho ani kopance a údery. „Mex je moc talentovaný pes," chválí svého svěřence a parťáka trenér, vedoucí brněnské policejní kynologie Jaroslav Ševčík. Na ukázce v Ivančicích spolu předvádí základní situace, které zažívají v praxi. Za jejich vystoupení je publikum odměňuje bouřlivým potleskem.

Zatímco na hřišti ivančické školy předvádí své umění jihomoravská jezdecká policie, o kus dál se o záchranu života raněného pokouší osmiletý Lukáš Suchánek.

Raději policistou

Pacientovi se snaží pomoci masáží srdce. Marně loví v paměti, kolikrát by měl raněnému stlačit hrudník, aby ho zachránil. „Učili jsme se to ve škole, ale už si to moc nepamatuji," červená se třeťák z Ivančic.

Naštěstí je nablízku budoucí voják, student Univerzity obrany v Brně a Lukášovi vše vysvětluje. Nakonec se i pacient, tedy speciální figurína na trénink masáže srdce, nadechuje. „Raději budu policistou," přesouvá se Lukáš ke stánku, kde policisté ukazují své zbraně a ochranné pomůcky.

V Ivančicích své schopnosti a umění předvádějí všechny záchranné složky už potřinácté. „Akci pořádáme každý druhý rok, takže už o ní lidé dobře vědí. Vstup je pro všechny zadarmo," říká organizátorka ze Střediska volného času Ivančice Dagmar Šacherová. A pochvaluje si účast. Podle ní se letos na akci přišlo podívat patnáct stovek lidí.