Sedmiměsíční Julie zemřela před několika lety v nemocnici na zánět mozkových blan, pneumokokovou meningitidu. „Oddělení, které ve vypjatých, život ohrožujících případech funguje bezchybně, není absolutně připraveno na komunikaci a pomoc rodinným příslušníkům,“ svěřila se matka malé Julie Petra Trnková na webových stránkách připravovaného prvního lůžkového hospicu pro děti a mladistvé do osmnácti let. Ten je pojmenován po její dceři.

Když Radka Vernerová zjistila, že v republice není žádný dětský hospic, rozhodla se to napravit, aby v nejtěžších chvílích pomohla lidem ve stejné situaci. „Julinčin příběh je ukázkou, do jaké situace se mohou rodiny dostat. Každý příběh je jiný, ovšem společného mají mnoho,“ řekla Vernerová. 

Ilustrační foto.
Chřipka má další oběť. Zemřel třetí člověk, další čtyři jsou v kritickém stavu

Dům pro Julii poskytne lůžkové služby pro nevyléčitelně nemocné děti i čtyřiadvacetihodinový dohled odborníků. „Srdcem našeho projektu je domov, útočiště, klidné a přátelské zázemí pro naše pacienty a jejich rodiny,“ řekla Vernerová. 

Dům pro Julii

- První dětský lůžkový hospic pravděpodobně vznikne v brněnské Kociánce. 
- Tým odborníků poskytne zdravotní a psychologickou péči i duchovní služby. 
- Sociální pracovník pomůže se zařízením pohřbu, komunikací s úřady.
- Hospic nabídne i možnost rozloučení a prožití společného času po úmrtí dítěte.
- V Domu pro Julii budou pokoje pro děti i rodiče, herny, odpočinková místnost i kino. 
- Poskytne i mobilní tým, který pomůže rodinám, které o děti pečují doma. 

Celkové náklady na výstavbu vyčíslili na osmdesát milionů. Peníze vybírají pomocí veřejné sbírky i přes nadační obchod. Zatím se vybralo devět set tisíc korun. Lidé mohou také darovat i věci či služby. „Momentálně by nám velmi pomohlo sehnat kancelářské vybavení, třeba po zrušené kanceláři,“ přiblížila Vernerová.

Pomoci může i projekt Vy rozhodujete, my pomáháme. Pokud Dům pro Julii vyhraje, získá třicet tisíc korun. Hlasovat pro něj mohou lidé v obchodních domech Tesco ve Skandinávské a Bělohorské ulici v Brně. 

Dům pro Julii nepomůže pouze dětem. „Hospicy jsou velmi užitečné. Tyto situace zvládají rodiče velmi těžko. Místo aby se naprosto zhroutili, podpoří je v tom, aby měli více síly se k této osudové ráně stavět,“ řekl primář psychologického oddělení Vojenské nemocnice Brno Jiří Brančík.

Nevyléčitelně nemocným pacientům v dětské nemocnici v Brně pomáhá Centrum provázení. „Napomáhá rodinám v jejich složité životní situaci,“ vysvětlil mluvčí Fakultní nemocnice Pavel Žára.

Vizualizace CD Paláce mezi Benešovou a Kolištěm.
Jeden magistrát pro celé Brno? Plány na něj stále žijí, koalice je podporuje

Nedostatek lůžek Dětskou nemocnici netrápí. Fakultní nemocnice vznik hospiců podporuje. „Rozšíří se tím péče o nemocné či trvale nemocné,“ dodal Žára. 

V nemocnici mají i mobilní paliativní tým, který jezdí za dětmi domů. Pomáhají nejen pacientům s rakovinou, ale v menší míře i dětem s jinými nemocemi. „Paliativní péči v domácích podmínkách u dětí poskytujeme nejdéle v republice, od podzimu 2008,“ řekl Petr Lokaj z kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno, který je také členem správní rady Domu pro Julii. 

Městské divadlo Brno v sobotu uvede premiéru Stingova muzikálu Poslední loď.
Připlouvá Poslední loď. Brno navštíví i autor očekávaného muzikálu roku Sting

Poskytovatelů domácí dětské paliativní péče je v republice jen čtrnáct. Nevyléčitelně nemocné děti proto často musí poslední dny být zavřené v nemocničních pokojích. „Ne vždy je možné dítě dochovat doma, ale není třeba být v nemocnici,“ dodala Vernerová. 

HANA KOTOUČOVÁ
MARIYA OSTRENKOVÁ