Investoři se snaží projekt prosadit už od roku 2007. Protože v územním řízení neuspěli, upravili počet bytů i stání. „Zohlednili jsme všechny připomínky, včetně této diskuze, kterou požadovala městská část Brno-střed," řekl ke schvalovacímu procesu zástupce firmy Veveří Centre Ivo Adamčík.

Konečnou podobu objektu projednávali architekti a investoři spolu s radními i obyvateli, kterých se stavba bezprostředně týká. „Se záměrem souhlasíme, ale máme několik připomínek. Pokud je do projektu zahrnou, může to být příjemné místo k životu," podotkl starosta městské části Brno-střed Martin Landa.

Navrhl třeba řešení střechy v zelené variantě, tedy s rostlinami. „Jedná se ale pouze o připomínky, které nejsou závazné pro schválení stavby," doplnil Landa.

polyfunkční dům v ulici Veveří
- už od roku 2007 plánují investoři v areálu bývalých vojenských skladů mezi brněnskými ulicemi Veveří a Kounicova postavit víceúčelový dům
- architektonický návrh budovy vytvořila celosvětově známá česká architektka Eva Jiřičná
- v komplexu vznikne 315 bytů, garáže pro 625 aut, obchody, restaurace, zahrady a průchozí pasáž, zachovaný zůstane i supermarket; radnice Brno-střed navíc navrhuje střechu s rostlinami a bikesharingovou stanici
- práce na stavbě mají dělníci začít nejdříve za dva roky, hotová bude podle plánu o další tři roky později

Podobné návrhy, otázky a nápady padaly také při středeční diskusi. Nejčastěji ale Brňany zajímalo, jak bude řešené parkování, se kterým je v centru dlouhodobý problém. „V podstatě postavíme nový městský blok. Parcela je velká, hlavní princip tvoří diagonála, která je průchozí. Místa pro auta jsme vyřešili podzemním parkovištěm, kde budou také sklady a příjezdy na vykládání zboží pro obchody," popsala funkčnost architektka Eva Jiřičná.

Obavy měli diskutující také ze zhoršení dopravní situace. „Pokud budou chtít řidiči vyjíždějící z bloku odbočit vpravo, může jedno auto ucpat celý výjezd," padla připomínka z davu.

To má usnadnit třetí jízdní pruh v Kounicově ulici. „Má sloužit k odbočování, takže auta dopravu nezkomplikují," vysvětlil Adamčík s tím, že zachovat částečně chtějí i tamní cyklopruh.

Investor plánuje, že územní rozhodnutí získá na konci příští roku. „K tomu je třeba připočítat ještě další rok na stavební povolení a zahájení, takže nejdřív se dělníci pustí do práce za dva roky," poznamenal Adamčík.

Ten navíc prohlásil, že díky dobré dostupnosti městské hromadné dopravy projektanti počítají také se studenty. „Aspoň dvacet až třicet procent bytů můžou obývat právě oni," podotkl.

Většina lidí plánovanou zástavbu vnímá pozitivně. „Kéž by se začalo co nejdřív. Ráda bych se dožila finální podoby, protože v současnosti jde o dvůr hrůzy," prohlásila postarší diskutující.

Vizualizace nového bytového bloku mezi brněnskými ulicemi Veveří a Kounicova. Ilustrační foto.