Strom před kavárnou Falk nedaleko Filozofické fakulty Masarykovy univerzity je kvůli útoku ve velmi špatném stavu. „Někdo ho zcela záměrně poškodil, na straně má několik otvorů. Navrtání by možná zvládl, ale předpokládáme, že do děr nalil nějakou chemikálii, která strom tráví," podotkla Alexandra Koutná z Veřejné zeleně města Brna.

Podle ní se nejedná o jediný podobný případ. „Víme o dalších dvou stromech v ulicích Bratří Čapků a opět Gorkého," potvrdila Koutná.

Jaká chemická látka jasan poničila, zatím však není jasné. „Sejdu se s odborníky, chceme najít příčinu," přislíbila Koutná.

O poškozeném stromu ví i zástupci městské části Brno-střed. „Podle lidí, kteří nás na něj upozornili, je případů víc. Rozhodně se tím budeme zabývat," prohlásil zastupitel městské části a člen komise životního prostředí Tomáš Izák.

Většina Brňanů považuje trávení stromů za problém. „Nechápu, proč to někdo dělá. Pokud mu strom vadí ve výhledu, je přece možné se s městem rozumně domluvit. Není potřeba ho kompletně zlikvidovat," podotkl například Martin Slavíček.

Lidem, kteří úmyslně stromy poškodí, přitom hrozí vysoká pokuta. „Může se vyšplhat až na padesát tisíc korun. Pokud vandal napáchá škodu vyšší než pět tisíc, může jít i do vězení," vysvětlil mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Otrávený jasan v Gorkého ulici jeho kolegové zatím neřeší, nedostali totiž oznámení.

Se záměrně poškozeným stromem se v Brně zhruba jednou ročně setkají i zaměstnanci ekologického institutu Veronica. „Ale navrtaný a otrávený strom jsem viděla jen jednou. Šlo o velkou lípu, do které někdo udělal díry a nalil do nich rtuť. Nepřežila to," popsala dendroložka Veronika Honzová.

Podle Koutné lidé trávili stromy ve velkém zhruba před deseti až patnácti lety. „Pak byl nějakou dobu pokoj, teď se takové případy zase začaly objevovat," sdělila Koutná.

Ghanem se domnívá, že o něco častější jsou situace, kdy lidé dřevinu ořežou, aby získali větve nebo si projasnili výhled z okna. Podobným způsobem často řeší i nejrůznější sousedské spory. Připomněl, že před měsícem v brněnské Bystrci někdo do dvou třetin osekal devítimetrovou borovici. „Případ jsme předali policii," dodal Ghanem.