Ničení zastávek rozčiluje Jiřího Ohnutka z brněnských Kohoutovic. „Přístřešky jsou tady několikrát měsíčně rozbité. Všude se válejí střepy. Když se chtějí lidé schovat před deštěm, zastávka jim nepomůže. Má rozmlácenou střechu," popsal.

O pomoc se proto obrátil na starostu městské části. „Přístřešky nejsou naše starost. O ty se stará reklamní agentura, které patří," přišla mu odpověď od kohoutovického starosty Petra Šafaříka.

Řešení chybí

Přístřešky u zastávek v Brně patří firmě EuroAWK. Ani ona však naštvaným lidem řešení nabídnout nedokáže. „Nedá se to dlouhodobě vyřešit. Ochrana je obtížná. Snažíme se ovšem veškerá poškození hned, když se o nich dozvíme, opravit," řekla prokuristka firmy Kateřina Sekytová.

Ročně se škody na majetku společnosti vyšplhají do statisíců. Přesto se podle ní firmám vyplatí zastávky spíše opravovat, než útokům vandalů předcházet. „Bezpečnostní kamery by se patrně staly obětí vandalismu vzápětí po uvedení do provozu," myslí si Sekytová.

Vandalové se nevyhýbají ani stojanům s jízdními řády a jízdenkovým automatům. O ně se stará přímo brněnský dopravní podnik. „Poničení nám nahlásí lidé i několikrát týdně. Ročně do oprav vložíme až milion korun. Rozhodli jsme se proto od června umístit na některé zastávky kamerový systém. Umožní dispečerům rychle poslat na místo strážníky," sdělila mluvčí podniku Linda Hailichová.

Strážníci v Brně řeší vandalismus na zastávkách téměř denně. V řadě případů jsou viníci pod vlivem alkoholu. „Nejčastěji zastávky vandalové ničí různými nápisy a polepy. Několikrát měsíčně hlídky vyjíždí také k vyvrácenému stojanu na jízdní řády nebo k vyraženému sklu," sdělil mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Vandalismus je podle něj často spojený s přehnaným popíjením alkoholu. „Řešíme jej proto hlavně po pátečních a sobotních nocích," poznamenal mluvčí.

Strážníci mohou vandalům na místě udělit blokovou pokutu, častěji ale věc předávají k přestupkové komisi. „Škoda se většinou při řádění vandalů na zastávkách pohybuje kolem dvou a půl tisíce korun. Jedná se proto o přestupek. Od přestupkové komise může pachatel dostat až třicetitisícovou pokutu," dodal Ghanem.

Samolepky a nápisy

S vandalstvím na zastávkách se potýkají také v dalších jihomoravských městech. „Mě-síčně na to průměrně vydáme od čtyř a půl do třinácti tisíc korun," nastínil ředitel Znojemské dopravní společnosti Psota Petr Chadim. Zaměstnanci firmy musí ve Znojmě často odlepovat různé samolepky, čistit posprejované nápisy, vyměňovat rozbitá plexiskla nebo měnit poničené jízdní řády.

V Břeclavi došla radním s vandaly na zastávkách trpělivost a rozhodli se pro stejné řešení, jaké plánují v Brně. „Zastávky nám ničí hlavně o víkendech. Většinou šlo o pomalovaná skla nebo rozbité koše a lavičky. Kvůli vandalům ročně vynakládáme desítky tisíc korun. Instalovali jsme proto na kritická místa bezpečnostní kamery, " uvedla mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová.