Zelným trhem po šesté hodině odpoledne projíždí kočár. Přihlížejícím lidem z něj mává císařovna Marie Terezie, která míří na hrad Špilberk. „To je slavná panovnice, která zavedla povinnou školu,“ vysvětluje trpělivě jeden z mužů dítěti, které mu sedí na ramenou.

Před galerií v Místodržitelském paláci se vytváří dlouhé fronty. Obrazy lidé obdivují na stěnách i v oživlém podání při divadelní improvizaci. Při Muzejní noci Místodržitelský palác poprvé navštívila například Hana Černá. „Ještě bychom chtěli stihnout výstavu hraček na Měnínské věži a přesunout se do pavilonu Anthropos, ale obávám se, zda to bude při takovém množství lidí reálné,“ plánuje Brňanka.

Při akci se poprvé lidem otevřela bývalá káznice na Cejlu. Přestože stojí vstupné šedesát korun, zájem o půlhodinové prohlídky je podle pořadatelů obrovský. Před závěrečným okruhem hlásí tamní průvodce Jiří Marek, že mají všechny lístky vyprodané. „Lidé se hodně ptají na historii i možnosti, co se dá s káznicí v budoucnu dělat. Nejčastěji se zajímají, kolik vězňů zde pobývalo a za jaké trestné činy. Jejich zvědavost probouzí také zničený nápis v kapli, kterému chybí prostřední slovo,“ popisuje Marek.

Okruh silně zapůsobil na Michala Škorpíka. „Nejvíc mě upoutalo druhé nádvoří, kde se v minulosti popravovalo. Zajímám se o historii druhé světové války a dokážu si živě představit, jak vypadaly popravy za německé okupace, kdy tam vězně věšeli i z oken, aby na nich trénovali nové popravčí,“ líčí mladík.

Zdroj: Youtube

Family Fest. Video: Youtube/Kateřina Mikulášková