„Půjdeme se dívat na ty experimenty?“ vyzvídá drobný klučina u vchodu do hvězdárny na Kraví hoře. „Tak utíkej, ty experimente,“ odpovídá pobaveně maminka. Pokusů a dětských lákadel je v pátek v brněnské hvězdárně a planetáriu nespočet. Celý večer se tu totiž koná Noc vědců. Jindy suchopárný a uzavřený svět vědy získává alespoň na pár hodin lidskou tvář.

Hned v hale si berou děti do parády studenti a učitelé z katedry romanistiky. Na barevných nástěnkách se návštěvníci mohou dozvědět něco o dávno zaniklé říši inků, ale také zajímavosti o Španělsku nebo Kubě. „To, co tu provádíme, vzniklo asi před dvěma lety. Děti i rodiče si mohou vyzkoušet postavit inckou věž z kostek cukru nebo vyrobit pravou španělskou kastanětu,“ vyjmenovává jedna z organizátorek Athena Alchazidu. Malé děti nejvíce zaujaly právě kastaněty, ti větší si zase zkoušejí vyplést zprávu ke〜čuánským tajným písmem.

O kousek dál už se vědci pouštějí do opravdových pokusů. Mladý muž dětem na dlaň nalije jarový roztok, pustí do bubliny trochu plynu a pak ruku zapálí. „Bál jsem se, ale nakonec to vůbec nepálilo,“ svěřuje se desetiletý Filip Lamparder, který na Noc vědců přišel i s bratrem a tatínkem.

Matěje Šenka zase nejvíc zaujalo koště, které hrálo jako elektrická kytara. „Doma mám hru Voltíka, kde se spojují elektrické obvody, takže mě to baví,“ říká spokojeně Matěj.

Kromě hvězdárny bylo plno také na dalších dvou místech, kde se akce konala. V posluchárnách přírodovědecké fakulty lidé mohli navštívit alchymistickou dílnu, dozvědět se něco o životě pod hladinou nebo zjistit, jak lze rekonstruovat podobu člověka podle tvaru lebky.

„Noc vědců byla v Brně poprvé. Je to akce, kterou podpořila Evropská komise a současně proběhla v několika zemích. Měli jsme trochu obavy ze státního svátku, který nám do toho vpadl, ale účast byla nakonec skvělá. Přišly skoro čtyři tisíce lidí,“ pochvaluje si jedna z organizátorek Eva Černá.