Patnáct let bez vody. Až donedávna. Z betonové ruiny v parku Kraví hora se teď stalo opět jezírko. Je to jeden z výsledků právě ukončené rekonstrukce parku. Lidé ji vítají. Ale podle nich se neobešla bez chyb.

O ukončení oprav včera informoval starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka. „Do obnovy jsme investovali přes dva a půl milionu korun. Nejpodstatnější a nejdražší byla právě obnova jezírka," uvedl starosta.

Podnětem podle něho byla snaha obohatit park o vodní prvek i úsilí obnovit populaci silně ohrožené ropuchy zelené.

To si vyžádalo náročné úpravy. „Nádrž jsme museli vyspárovat a nově odizolovat. Přestavěli jsme také napouštěcí a výpustné potrubí a do dna zapustili betonovou hráz oddělující pobřežní pás tvořený propustným substrátem," řekl Šťástka. Do něj pracovníci vysadili vodní rostliny.

Dětství a odpadky

Poblíž nádrže je vyhloubený příkop a v něm uložené kameny zasypané zeminou. Jako zimoviště pro ropuchy i pro ostatní obojživelníky, plazy, hmyz a drobné obratlovce. „Na valu jsou vysázené skalníky," poznamenal starosta.

Lidem se obnovené jezero líbí. „Vodu na Kraví hoře si pamatuji jen matně z dětství, kdy jsme chodívali parkem na hvězdárnu. V novějších vzpomínkách už se mi vybavuje jen koryto, v němž jsou jen odpadky. Změnu si park zasloužil," myslí si Filip Ježek.

Radnice městské části ale neobnovila jen jezírko. Upravila také sportoviště a dětské hřiště. „Zregenerovali jsme volně přístupné a hodně využívané sportoviště na míčové hry ležící při vstupu do parku od konečné tramvaje. Položili jsme tam nový povrch z umělé trávy. Oba kurty vybavili ocelovými sloupky k natažení sítě v různých výškách pro volejbal, tenis či nohejbal," přiblížil Šťástka. Další tři sportoviště doplní město příští rok.

Změny se dočkalo také oplocené dětské hřiště pod hvězdárnou. Dostalo nové pískoviště a prolézačky se skluzavkou, lanovým mostem i lezeckou stěnou. Na plácku na temeni parku zase vyrostla lanová prolézačka.

Úpravy ocenili i představitelé sdružení Masarykova čtvrť. „Konečně se tam něco dělá, jen se člověk musí pořád ptát, proč to tak dlouho trvalo," poznamenal šéf sdružení Michal Závodský.

Upozornil přitom, že obnova parku není ve všech detailech dotažená. „Je škoda, že úpravu s námi radnice nekonzultovala. U hřiště chybí čistící zóna. Hrozí, že na něm bude nepořádek. Nevede k němu ani dlážděný přístup. A okolí by mohlo být důstojnější, například nějaké posezení," podotkl šéf sdružení.

Výhrady k okolí

Závodský dodal, že se mu moc nelíbí ani okolí jezírka. „Není zatím dobře vyřešen přístup, navíc tam stále zůstává ošklivá železobetonová konstrukce," podotkl.

Podle starosty Šťástky městská část případné nedostatky odstraní. „Příští rok plánujeme dovybavit park lavičkami a uděláme i jiné potřebné drobnější úpravy," řekl. Zdůraznil, že o čistotu hřiště obavy nemá. Hlína v okolí má zarůst trávníkem a plochu nechá radnice dvakrát denně uklízet.

Příští rok se mají také víc otevřít zahrádkářské kolonie. Radnice opraví cesty kolem nich a skrze ně. Zahrádkáři plánují dny otevřených dveří. „Chceme se víc přiblížit lidem," řekl Filip Fuchs z místního zahrádkářského svazu.