Uvnitř je jich kolem dvaceti. „V devět hodin jsme brali poslední objednávku, třikrát jsme lidi vyzvali k odchodu," reaguje obsluha podniku na příchod policistů.

Podle strážců zákona je povinností personálu zajistit, aby zákazníci včas odešli. Vzhledem k tomu, že je však teprve krátce po desáté, jsou shovívaví. „Většina měla zaplaceno, u zákazníků i u podniku jsme přestupek vyřešili domluvou," říká jeden ze zasahujících policistů.

Někteří lidé však mají s přítomností policistů problémy. „Měli jste oznámení? Přijeli jste sem jen tak ze srandy?" ptá se jeden ze zákazníků.

Židlochovičtí se v následujících letech dočkají takzvaně klimaticky neutrální čtvrti. Cílem je nabídnout nová místa k bydlení tak, aby korespondovala se životním prostředím.
V Židlochovicích vznikne nová čtvrť. V souladu se životním prostředím, podívejte

Jeden z policistů jej ujišťuje, že rozhodně nepřišli ze srandy. „Je to naše práce, abychom zjišťovali, zda se tady děje protiprávní jednání," odpovídá.

Policisté v sobotu večer kontrolují ve středu města celkem pět restauračních zařízení. Kromě Veveří i v okolí Jakubského náměstí a náměstí Svobody. „Ve dvou bylo zamčeno, v jednom byl pouze personál. Dvě restaurace byly i s hosty. Respektive ve druhém případě lidé konzumovali před restaurací alkoholické nápoje," informuje policejní mluvčí Pavel Šváb.

V současné době platí také zákaz pití alkoholu na veřejnosti, a tak i oni se dopouští přestupku. Na Jakubském náměstí padá i několik pokut v hodnotě pěti set korun. Někteří postih přijímají a na místě sumu uhradí, jiní však své pochybení neuznávají. „Pokud nesouhlasí, je člověk oznámený úřadům," doplňuje Šváb.

Reakce Brňanů se podle policistů různí. „S přibývajícím časem bývají někdy i problematické. Záleží také na tom, nakolik jsou ovlivnění alkoholem. Ale zatím jsme neřešili žádné vyhrocené situace," poznamenává mluvčí policistů.