„Konkurzu se zúčastnilo sto dvacet dívek. Do pražského semifinále, které bude v polovině prosince, jsme jich vybrali deset. Převažují brunetky,“ říká členka poroty Lenka Cornová. První regionální casting byl v neděli v Ostravě. Další dva budou ještě v Plzni a Praze.

Napjatá atmosféra v konferenčním sále brněnského hotelu Internacional by se dala krájet. Dívky s čísly přilepenými na oblečení si nervózně povídají. Rády by zvládly všechny tři kola castingu. „Mám smíšené pocity. Nejhorší je nejistota. Očekávám ale, že postoupím,“ doufá soutěžící Yvona Novosadová. Jako první ji čeká promenáda před porotou. Tentokrát v normálním oblečení. Musí totiž udělat přirozený dojem. „S výběrem oblečení jsem problém neměla. Už od začátku jsem věděla, že si vezmu tyto černé minišaty,“ popisuje Novosadová.

Prvních deset krásek už se chystá na chodbě před sálem a trénuje ladnou chůzi. Zazní hudba a dívky vcházejí na osvětlené pódium. „Projděte se na značku k porotě a řekněte nám něco o sobě,“ říká moderátor.Nervozita dělá svoje. Pohledná brunetka odříkává naučenou řeč. „Studuji marketing, ale chtěla bych se věnovat logo, logo, logopedii,“ zadrhne se a pobaví u toho celou porotu. Výběr dívek, které postoupí do dalšího kola konkurzu, je rychlý.

Občas se přece jen členové poroty na názoru neshodnou. „Líbí se mi stovka, chtěl bych tam stovku,“ tvrdí jeden člen poroty. Na to mu druhý odpovídá s tím, že sto jednička je přece lepší. „Když tam tu blondýnku chceš, tak ji do druhého kola pustíme,“ rozhodne Cornová.

Stovka má štěstí. Stejně jako další dívky, které už pobíhají v předsálí jen v plavkách a těší se pozornosti fotografů. „A ještě se natoč, rozhoď vlasy a dělej, že mačkáš knoflík u výtahu,“ určuje modelce pózu fotograf.

Na hodnocení v plavkách čeká i adeptka na královnu krásy Tereza Dvořáková. „Teď to bude nejhorší. Mám docela strach. V některých pózách mě totiž chytá křeč do břicha, jak ho stahuji,“ stěžuje si Dvořáková.

Ostatní dívky, které neuspěly odchází zklamaně domů. Ne všechny jsou ale smutné. „Odstoupila jsem sama. Byla to sázka. Prohrála jsem v kartách a musela se castingu zúčastnit. Jedu na jaře na Tchajwan, tak jsem nechtěla zabírat místo jiným,“ vysvětluje Karolína Tylšová.