Informaci Brněnského deníku Rovnost potvrdil hlavní architekt společnosti Arch.Design Jaroslav Dokoupil. Právě ta stavbu nové čtvrti připravuje. „Celou oblast územní plán určuje k zástavbě. Mohu potvrdit, že zpracováváme pro našeho klienta představu, jak by mohla vypadat," řekl Dokoupil. Bližší informace nesdělil. „Klient ještě nechce šířit své záměry," zdůvodnil architekt.

Lidé z okolí jsou k plánu skeptičtí. „Zatím je Červený kopec poměrně klidná oblast vhodná k procházkám. Asi i proto tam postavili léčebnu dlouhodobě nemocných. Nevím, jestli je vhodné tam stavět. Stačí nová výstavba nad Kamennou kolonií. A doufám, že bytovkám neustoupí zahrádkářská kolonie. Využívá jí dost lidí. Je to taková oáza uprostřed města," řekl například Tomáš Horák.
Alespoň část jeho obav je zbytečná. Architekt Dokoupil ujistil, že zahrádek se projekt nedotkne. „Stavět se bude jen v prostoru cihelny," slíbil.

Potíže s dopravou

Z plánu ovšem nejsou nadšení ani představitelé Brna-středu. Už o něm jednali i na zasedání rady městské části. „Projekt na výstavbu bytových domů počítá s několika tisícovkami lidí. Jenže oblast má už nyní dopravní problémy a je komplikovaně napojená," upozornil zastupitel pro rozvoj městské části Vojtěch Mencl.
Právě kvůli pochybnostem radní také nevydali kladné stanovisko ke studii zastavění oblasti. „Chceme aktualizaci regulačního plánu Červeného kopce. Aby se prověřilo, že je reálné stavět. Investor musí doložit, že lze vyřešit dopravu," uvedl Mencl.

Podle architekta Dokoupila společnost s napojením dopravy i sítí počítá. Ale nelíbí se mu, že vhodné podmínky nevytvořilo město. „Chce rozvoj, ale rozvojové plochy nepřipravuje. Investor počítá s tím, že musí vyřešit dopravu a třeba kanalizaci přímo v oblasti. Ale nepřipadá mi správné chtít po soukromníkovi, aby řešil stovky metrů kanálů silnice k Vídeňské. To už tam dávno mělo být," prohlásil.

Brno o záměru výstavby nové čtvrti na Červeném kopci nikdo neinformoval. „Nevím o tom, že by někdo žádal město o stanovisko k stavebnímu záměru," konstatoval náměstek primátora Ladislav Macek.
Lokalita je pro výstavbu nových bytů podle realitního makléře Pavla Kostrhuna vhodná. „Je to místo přirozené pro zástavbu. Nachází se blízko centra s dobrým dopravním spojením. Zájem lidí by byl určitě velký," uvedl makléř s tím, že v lokalitě doporučuje ponechat dost zeleně.