Právě na výkupech chce Hladík zapracovat. „Velmi nás trápí, že majetkové vztahy v těchto lokalitách jsou roztříštěné. Město vlastní jen část žabovřeských a komínských luk, zbytek je ve vlastnictví soukromníků. Místo je pro rekreační výstavbu určené i v územním plánu. Bytová zástavba tam být nesmí, protože jde o záplavové území," vysvětlil náměstek.

S Hladíkem souhlasí žabovřeský starosta Pavel Tyralík. „Soukromníci měli zájem spíše o stavbu benzinových pump či obchodního domu. S nimi jsme se snad už nějak vyrovnali. Nyní je důležitá snaha pozemky vykupovat a zcelovat. Jako první může být v lokalitě nové fotbalové hřiště, o které se nyní snažíme," dodal.

Rozdílné zájmy soukromníků a města nejsou naopak problém podle komínské starostky Milada Blatná. „Na lukách už funguje třeba sportoviště organizace Hroch, které je určené především pro baseball. Momentálně otevíráme i workoutové hřiště pro důchodce. Navíc nevidím důvod, proč by vedle sebe nemohly existovat záhony lidí, kteří tam mají zahrady, a nová hřiště," řekla.

Ilustrační foto.
Ze zbytků jídla vyrobí úrodnou půdu. Mezi lidi poputuje dalších 350 kompostérů