Město zatím nemá na dostavbu kanalizace peníze. Přesto nyní Bosonožským svitla naděje, že se čistějšího prostředí dočkají. „Nedávno jsme zjistili, že Česká republika nevyčerpala veškeré dotace z fondů Evropské unie. O část ze zhruba šestnáctimili­ardového přebytku se mohou nyní podobné projekty přihlásit. V nejbližší době chceme jednotlivé brněnské radnice o podrobnostech informovat,“ sdělil vedoucí investičního odboru brněnského magistrátu Jan Kaucký.

Podle něj se však dostane pouze na ty projekty, které jsou dobře připravené. „Musí být například těsně před stavebním povolením,“ upřesnil Kaucký.

Bosonožský starosta Anastazios Jiaxis novou možnost jak získat peníze vítá. „Projekt už máme připravený, v současnosti vyjednáváme o výkupu pozemků, abychom mohli co nejdříve stavební povolení získat. O dotace máme samozřejmě zájem,“ sdělil starosta.

Kanalizace chybí i v dalších městských částech. Například v Maloměřicích a Obřanech však na peníze z Evropské unie nedosáhnou. „Bohužel nesplní normy, podle kterých se rozdělují. Výstavba by totiž kvůli různým přečerpávacím zařízením a okolní zástavbě stála zhruba desetkrát víc než je obvyklé,“ vysvětlil Kaucký.

Tamní radnice však přišla s návrhem, který by městskou kasu tak výrazně nezatížil. „Kanalizace chybí v Babické ulici, v Mlýnském nábřeží a v ulici Hradiska u břehu řeky Svitavy. Levnější by bylo zaplatit menší čističky u jednotlivých nemovitostí,“ popsala starostka Maloměřic a Obřan Klára Liptáková.

S podobným řešením však nesouhlasí společnost Brněnské vodárny a kanalizace, která má odpadní vody ve městě na starosti. „Vzhledem k rozšířené a rekonstruované čističce v Modřicích je výstavba malých domovních čistíren nekoncepčním řešením,“ sdělila mluvčí společnosti Renata Hermanová.

Vedoucí investičního odboru Kaucký se tomuto způsobu jak ulevit řece od znečištění nebrání. „V nejbližší době o této variantě chceme jednat, musí se k ní však vyjádřit více organizací. Potřebujeme například souhlas hygieniků,“ sdělil Kaucký. V případě, že by jednání dopadla dobře, mohlo by se s výstavbou čističek začít v příštím roce.

Poslední ulici bez kanalizace mají i v Líšni. „Chybí v Ondráčkově ulici. Město na ni zatím nemá peníze, pokud bude možnost dosáhnout na dotace, určitě se o to pokusíme. Ulice je totiž kompletně ve špatném stavu. Na špatný povrch si stěžují řidiči, silničáři jej však chtějí opravit až zároveň se stavbou kanalizace. Je to začarovaný kruh,“ sdělil líšeňský starosta Břetislav Štefan.

To, že město v současnosti nemá peníze na výstavbu kanalizací v některých městských částech, potvrdil i náměstek brněnského primátora Robert Kotzian. „Nedávno jsme zahájili výstavbu kanalizace v Bohunicích, Žebětíně, Tuřanech a Ivanovicích. Spolkne více než dvě miliardy korun. Z vlastního rozpočtu na další podobné stavby nebudeme mít peníze. Při určování, které čtvrtě do projektu zahrneme, jsme se řídili především jejich připraveností. Roli hráli i vyřešené majetkové poměry,“ vysvětlil náměstek.