Lávka poskytuje bezpečný prostor pro chodce, kteří dřív přecházeli řeku po kolejích. Dělníci připevnili k lávce zábradlí oddělující lidi od kolejiště a bránící pádu do vody. „Dodatečná instalace lávky na železniční most je výjimečná," uvedl Pavel Tesař ze Správy železniční a dopravní cesty.

Chodili po kolejích

Přístavbě předcházely dva roky vyjednávání mezi obřanskými politiky a správou železnic. „Ze začátku to vypadalo nemožně a každý nás od toho odrazoval," řekla náměstkyně primátora Klára Liptáková, která projekt začala organizovat v roce 2013.

Nedaleko se nachází turisticky oblíbené Těsnohlídkovo údolí a po obou stranách Svitavy vedou turistické trasy. Jediné bezpečné spojení přes řeku nabízely donedávna mosty v Bílovicích nad Svitavou a v Obřanech. „Rodiče i s dětmi přebíhali železniční most riskantně hned za tunelem," uvedla Liptáková.

Klub českých turistů už na novou možnost přechodu upozornil rozcestníkem. „Pěší se nyní snadno vyhnou cyklostezce a z Těsnohlídkova údolí se mohou vrátit po druhé straně řeky Svitavy," informovala za jihomoravský klub turistů Hana Slabáková.