Za obměnou stojí Bělorus žijící v Brně Sjarhej Smatryčenko. Získal i souhlas autora sochy Jaroslava Róny.

Představitelé Brna už v pátek vyjádřili podporu občanské společnosti a obětem represe v Bělorusku při událostech po nedávných prezidentských volbách vyvěšením historické běloruské vlajky na Nové radnici. „Právě tato vlajka je totiž symbolem boje běloruských občanů o nezávislost, svobodu a demokracii,“ zmínil radní pro kulturu Marek Fišer.

Akce Svobodné Bělorusko v centru Brna, 16. 8. 2020.
Zastavte násilí, Lukašenka neuznáváme. Brňané podpořili protestující Bělorusy

Krajští radní v pondělí rozhodli, že od úterního odpoledne bude vyvěšena historická běloruská vlajka také na budově Krajského úřadu Jihomoravského kraje na brněnském Žerotínově náměstí.

Představitelé kraje tak chtějí podobně jako další instituce vyjádřit podporu prodemokratickým snahám a občanům Běloruska, kteří protestují proti výsledkům letošních prezidentských voleb. „Tento akt by měl být symbolem solidarity se všemi, kteří stojí proti totalitnímu režimu Alexandra Lukašenka, a zároveň symbolem víry, že se v této zemi podaří prosadit demokratické principy," uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

K aktuální situaci v Bělorusku se v pondělí vyjádřil i rektor brněnské Masarykovy univerzity Martin Bareš. „Vedení Masarykovy univerzity je hluboce znepokojeno děním v Běloruské republice v souvislosti s tamními prezidentskými volbami a s vývojem po těchto volbách. Vše nasvědčuje tomu, že nedávné volby v Bělorusku nebyly svobodné a spravedlivé a nebyla dodržena základní demokratická pravidla. Nemluvě o násilném a brutálním postupu běloruských úřadů a silových složek po volbách," prohlásil.