Zaměstnance čekají buď antigenní testy u závodního lékaře či externích zdravotníků nebo samotestování. „Jednali jsme o tom s podnikovým vedením už v pátek. Mohli jsme se připravit a věřím, že to pomůže. Testovat nás budou zdravotníci a nyní se sepisují lidé pro testy v jednotlivých dnech,“ řekl dlouholetý zaměstnanec železáren ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku a odborář Stanislav Malušek.

Ilustrační snímek.
Pomoc pro 20 tisíc nakažených v Brně: lék pro dobytek ivermektin pomáhá i lidem

V nedaleké velické Kordárně posílali doposud na PCR testy pracovníky s podezřením na covid na vlastní náklady. A již měsíc mohou počít s naskladněnými antigenní testy pro výtěr z nosu. „Od poloviny března budeme mít k dispozici i dostatek testů ze slin, které získáme od krajské hospodářské komory. I díky testování a trasování neměla Kordárna s 540 zaměstnanci od listopadu jediný případ šíření nákazy ve firmě,“ přiblížil personální ředitel výrobce technických tkanin Jakub Eifler s tím, že zaměstnancům také rozdali respirátory a roušky. „A budeme v tom pokračovat,“ ujistil ředitel.

I ředitel brněnské Regionální hospodářské komory Čeněk Absolon uvedl, že až dvě třetiny členských firem už rozjely dobrovolné testování pracovníků. „Cesta ze současné krize vede povinným testováním a očkováním,“ zdůraznil Absolon.

Povinné testy

Do 12. března mají být otestovaní všichni pracovníci firem s více než 250 zaměstnanci
Do 15. března by měli být otestovaní všichni z podniků od 50 do 249 zaměstnanců

Možné pokuty: pro zaměstnavatele až 500 tisíc korun, a to i opakovaně; u zaměstnanců až 50 tisíc korun

Brněnský dopravce RegioJet se Student Agency spustil testování pracovníků v úterý. „Testováni budou všichni zaměstnanci, kteří jsou a budou v práci, to znamená například palubní personál, prodejci, ale i lidé v kancelářích. Celkem jde o stovky zaměstnanců,“ sdělil mluvčí dopravce Aleš Ondrůj.

Jídelny zůstanou

Zaměstnavatelům má pomoci s financováním plošného testování erár. „Antigenní testování provedené zdravotníkem bude plně hrazeno, na samotestování stát přispěje čtyřikrát měsíčně šedesáti korunami na test a zaměstnance,“ uvedl ministr průmyslu Karel Havlíček.

Právě po jeho úterním vyjádření si ve firmách výrazně oddechli. Nemusejí totiž přistoupit k avizovanému, ale také z podniků kritizovanému, rušení závodního stravování. Jen se u něj zpřísňují podmínky. „Každý zaměstnanec u nás sedí v jídelně u vlastního stolu, ten je dva metry od vedlejšího. Samozřejmě má k dispozici desinfekci,“ přiblížila Regina Bělohoubková z kyjovských skláren. Podobnou úpravu nařídila i vláda. „Jeden strávník u stolu, u dlouhého stolu rozestupy dva metry nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének,“ upřesnil na tweetru Havlíček.

Kromě stovek policistů nově i desítky vojáků kontrolují na jižní Moravě dodržování zpřísněných protikoronavirových opatření.
Cesty mezi okresy na jižní Moravě: na povolené přejezdy nově dohlíží i vojáci

Podle jeho kolegy, ministra zdravotnictví Jana Blatného, má být testování ve firmách dalším krokem, jak zastavit šíření epidemie a zároveň co nejméně ohrozit chod ekonomiky. „Pravidelné a opakované testování zachytí i bezpříznakové přenašeče, kteří tak nevědomky mohou nakazit i ostatní,“ osvětlil význam novinky Blatný.