Za padesát milionů řemeslníci do velkého sálu nainstalují špičkovou techniku, která moderní promítání umožní. „Je to úžasná vizualizační pomůcka. Můžeme tak promítat na všechny stěny zároveň," popsal Brněnskému deníku Rovnost ředitel hvězdárny Jiří Dušek. Starý přístroj to neumožňoval, promítal obraz jen na jednu stěnu podobně jako v kině.

Kvůli pracím velký sál od příštího února zavře. „Protože je rozsah oprav větší, než jsme původně počítali, bude planetárium nepřístupné o měsíc déle, až do června," sdělil Dušek. Počítá s tím, že se opravy protáhnou a slavnostní otevření plánuje na příští září. V srpnu by mohl přijít na řadu zkušební provoz. Pozorovací terasa, malý sál a přírodovědné exploratorium zůstanou během rekonstrukce otevřené.

Místnost dostane také nový vnitřní strop. Na nových dílech nebudou vidět spoje a umožní tak dokonalý obraz. Změn se dočká i interiér. Hlediště bude stupňovité, aby měli lidé lepší výhled. Řemeslníci také zbourají pódium a vymění světla.

Nová promítačka ukáže nejen model vesmíru a povrchy kosmických těles, ale třeba i obraz mozku nebo jaderné elektrárny. Lidé uvidí programy například o lidské kůži, vlasech a buňkách. Moderní technika dokáže zobrazit právě i modely tak miniaturních struktur.

Vstupné? Podraží

Pracovníci hvězdárny plánují různé programy na každý večer. „Jak vysoké bude vstupné, zatím nevíme. Cena se zvýší maximálně o několik korun," informoval Dušek.

Nová náplň se zamlouvá například Marku Balkovi. „V planetáriu jsem viděl pořad o vesmíru, který byl zábavný i poučný zároveň. Program o lidském těle bych přivítal, protože jsem vystudoval zdravotnickou školu," poznamenal Balko.

Hvězdárna po opravě za sto milionů korun otevřela loni v listopadu. Při generální rekonstrukci, která trvala více než rok, dělníci třetinu komplexu zbourali a znovu postavili. Nový vzhled dostalo i vnitřní vybavení. Podle původního plánu se měla současně s budovou opravovat i planetárium. „Každá oprava je placená z jiného grantu. Digitální promítací systém a úpravy sálu za padesát milionů dá ministerstvo školství. Komise ale měla zpoždění s vyhlášením výsledků," vysvětlil Dušek. Dodal, že časový posun nevadí. Za stejné peníze totiž nyní hvězdárna dostane lepší přístroje než před rokem.

Nejlepší v zemi

Po dokončení úprav velkého sálu bude planetárium nejmodernějším v republice. „Bude patřit i mezi evropskou špičku, možná i mezi světovou," poznamenal Dušek. Podle Jana Chmelíčka z jihomoravské Centrály cestovního ruchu patří hvězdárna k nejvyhledáva­nějším turistickým cílům v kraji. „Planetárium má nakročeno k tomu, aby se stalo vzdělávací institucí s širokým záběrem," řekl Chmelíček a dodal, že po digitalizaci očekává prudký nárůst zájmu škol.

Návštěvníci se některých novinek dočkají už letos. Od října hvězdárna nabídne nový pořad o Slunci. Ve stejné době se také otevře už dva roky zavřená menší kopule u slunečních hodin. Bude v ní expozice o dějinách hvězdárny a Kraví hory, na které planetárium sídlí.

Od otevření loni v listopadu planetárium navštívilo už více než sto tisíc lidí. To je dvakrát tak větší návštěvnost než předtím. „Nejdřív byli lidé zvědaví na opravenou budovu, ale jejich zájem neustává. Bude to kvalitním programem, který nabízíme," podotkl Dušek.