V oblasti, kde v současné době už vzniklo přes sto padesát bytů a další dvě stovky mají přibýt, bude totiž podle vedení komínské radnice školka potřeba. „Předpokládáme, že tam přijdou hlavně mladé rodiny s dětmi," tvrdí místostarosta Jiří Sedláček.

Po firmě Impera, která byty staví, proto městská část požadovala vybudování mateřské školy. Na to společnost přistoupila. Další požadavek ale zněl, aby školku zdarma předali městské části k provozování. „Její vybudování, vykoupení pozemků, obstarání projektové dokumentace, to vše znamená asi dvacet milionů, které do toho vložíme," vysvětlila Magda Kolaříková z Impery důvod, proč firma nesouhlasí s požadavkem. Proto hrozilo, že developer nepostaví školku žádnou.

Minulý týden se ale na zastupitelstvu obě strany nakonec shodly na kompromisu. „Školku postavíme, ale provozovat ji bude soukromník. Kdo to bude, zatím není jasné. Nějaká jednání ale vedeme," přiblížila Kolaříková.

Podle opoziční zastupitelky Milady Blatné byl požadavek pro předání školky městské části oprávněný. „Ručili bychom za kvalitu služeb a rozumnou cenu stejně jako v ostatních komínských školkách. Pokud zůstane soukromá, měla by aspoň být zapsaná v rejstříku škol. Jinak totiž nemusí splňovat výchovně vzdělávací a hygienické podmínky a navíc nedosáhne na dotace. Ty by totiž aspoň mohly trochu snížit cenu. Jinak si to komínští většinou nebudou moct dovolit," myslí si Blatná.

Souhlasí s ní i radní Libor Vlček. „Přáli jsme si, aby investor předal školku nám, ale neměli jsme žádné páky, jak toho dosáhnout. Nakonec jsme přistoupili na kompromis, protože i soukromá školka je lepší než žádná," sdělil.

Nová stavba pro dvě třídy po šestadvaceti dětech ale otevře až za několik let. „Nemáme ještě ani územní rozhodnutí," vysvětlila Kolaříková. V Komíně jsou nyní tři školky zřizované městskou částí. „Do nich se letos nedostalo čtyřicet dětí, které mají na školku nárok, tedy těch, kterým jsou alespoň tři roky a bydlí v Komíně. Novou školku potřebujeme co nejdřív," tvrdí Blatná.

Podle rodičů je situace špatná. „My už naštěstí máme děti větší, ale kamarádky si stěžují, že přijdou o práci, když se do ní nemůžou vrátit," řekla například Ivana Hvozdecká.

Podle místostarosty Sedláčka by situaci mohly částečně vyřešit i přístavby současných školek. „Problém ale je, že na to nemáme peníze. Dřív byla školka s jeslemi i v místě, kde je nyní radnice, ale pak se to postupně rušilo," dodal.