AZ-kvíz nejen ve změněném hávu, ale i v úplně nové budově, uvidí od září diváci ve vysílání České televize. Do studií v Líšni se přestěhuje v létě a od začátku školního roku startuje zkušební provoz. Nyní v budově bývalého ředitelství Zetoru dokončují řemeslníci vnitřní úpravy a vybavují ji nábytkem.

Stavbu televize převzala v polovině března. „Vznikla za šestnáct měsíců. Podle poslední faktury je výsledná cena asi 270 milionů korun," vyčíslil ředitel brněnského studia Jan Souček. Podle něj by úprava nyní používaných prostor v Běhounské a Jezuitské ulici v centru stála dvojnásobek.

Nové prostory
Co získá Česká televize díky novému sídlu v brněnské Líšni:

- velké a malé studio pro vlastní pořady, jako jsou Otázky Václava Moravce nebo AZ-kvíz
- redakci zpravodajství
- obrazovou hlasatelnu, kde lze natáčet příspěvky pro pražskou centrálu
- restauraci, kde se může najíst i kdokoli
- pohodlné zázemí pro dekorace a kulisy

V líšeňském areálu jednu budovu televize postavila a druhou opravila. Uvnitř získá jedno velké a jedno malé studio, zatímco v centru mají zaměstnanci k dispozici jen jedno studio a méně skladovacích míst. Ve velkém studiu chce televize natáčet i prostorově náročnější pořady, jako je Manéž Bolka Polívky. „Jeden z prvních, který studio pokřtí, bude na začátku října speciál Otázek Václava Moravce před krajskými volbami," dodal ředitel. Do studia se vejde 120 diváků.

Změn si všimne každý divák i na obrazovce. Stejnou redakci jako pražští zpravodajové získají i jejich brněnští kolegové. „V nových prostorách budeme hlásit zprávy a na pozadí lidé uvidí provoz v redakci," popsal vedoucí televizní techniky Pavel Čermák.

Lidé si nové studio prohlédnou ve dnech otevřených dveří. „Zájemce provedou postavy z večerníčků nebo známé tváře z obrazovky," uvedla mluvčí televize Hana Orošová. Přesné datum prvního dne otevřených dveří v nové budově ještě není určené.

Prohlídky jsou mezi lidmi oblíbené. „Děti si je užijí. Přiznávám, že i mě fungování televize zajímá," zhodnotila Brňanka Tereza Krausová.

Televize nabídne Brňanům kromě vysílání nově i jídlo. „V okolí jsou víceméně brownfields, takže tu není moc restaurací. Otevřeme vlastní provoz, který chceme zpřístupnit i ostatním lidem," doplnil Souček.

Pro Líšeň je stěhování televize do bývalého areálu Zetoru dobrá zpráva. „Mění se tak těžký průmysl na služby a vzniká zde dobrá adresa," ocenil starosta městské části Břetislav Štefan. Zároveň podotkl, že místo poskytne zaměstnání mnoha lidem a zamíří tam také návštěvníci televize. Bude tam 250 lidí.

Líšeňská studia vznikly jako první nový televizní areál od dokončení Kavčích hor v Praze v sedmdesátých letech. Současné prostory v centru Brna otevřela televize před pětapadesáti lety. „O vzniku nového areálu uvažujeme už od nastěhování," upozornil ředitel. Staré prostory televize prodá.