Šalingrad, Vídeň sever, Nádraží Járy Cimrmana či osvědčená klasika Brno-Hlavní nádraží. Tyto názvy se dostaly mezi top desítku jmen nového nádraží, které v létě vymysleli sami hlasující. „V prvním kole hlasovalo 6428 lidí,“ řekla za magistrát Zuzana Šrámková.

V druhé části soutěže zvolí lidé jeden z nejlepší desítky návrhů. Konec soutěže je osmadvacátého října, v den výročí sta let od založení Československa. V tomto kole na internetu volí lidé zaregistrovaní v programu BrnoID, ostatní vyplní hlasovací lístek na podatelně magistrátu.

Největšími favority jsou Brno-Šalingrad a Brno-Hlavní nádraží. „Šalingrad je top. Nejenom svým vystihujícím názvem, ale i varováním pro Pražáky, že jsou na nás krátcí,“ uvedl na sociální síti Pavel Vodička.

Brněnskému studentovi Marku Ševelovi se neobvyklý název nezamlouvá. „Sice mi přijde zábavný, ale není moc reprezentativní. Nejvíc mi dává smysl tradiční Brno-Hlavní nádraží. Název sice nebude ničím vyčnívat, ale alespoň bude srozumitelný i pro zahraniční cestující,“ řekl.

Dopravní situace před vlakovým hlavním nádražím a hotelem Grand v Brně.
Tudy ne! Cestu autem mezi brněnskými nádražími zkomplikuje zákaz odbočení

Pochybnosti o hlasování projevil i marketingový specialista Vít Chlebovský. Podle něj potřebuje nádraží takový název, aby mu rozuměli všichni i v mezinárodním kontextu. „Podle mě není příliš produktivní hlasovat o názvech, které se tak výrazně liší. Některé z nich jsou seriózní a reflektují to, že jim budou rozumět všichni. Jiné však odkazují na lokální náležitosti, jimž většina lidí nemusí rozumět,“ okomentoval hlasování Chlebovský.

Hlasování
-V prvním kole lidé vybírali z 1501 návrhů, zapojilo se 6428 lidí
-V druhém kole mohou hlasovat lidé zaregistrovaní v programu BrnoID, ostatní vyplní hlasovací lístek na magistrátu
-Nejoblíbenější názvy jsou Brno-Šalingrad a Brno-Hlavní nádraží, před uzávěrkou měl Šalingrad 18 hlasů, tradiční Hlavní nádraží 27 hlasů

V první části soutěže lidé posílali návrhy, ze kterých se později vybíralo. Do konce srpna dostal magistrát celkem 3329 návrhů, z toho 1501 bylo jedinečných, 1257 se opakovalo a 571 radní vyřadili kvůli nedodržení pravidel.

Autory nejlepších deseti odmění zástupci magistrátu speciální jízdou vlakem do prostoru budoucího nádraží s komentářem. Autoři prvních pěti návrhů si prohlédnou běžně nepřístupná místa stávajícího nádraží. Tvůrce nejlepšího návrhu získá roční šalinkartu.

„Návrh předáme Správě železniční dopravní cesty, která rozhodne o jeho budoucím využití,“ řekl primátor Petr Vokřál.

Hlasovat můžete na https://soutez.nasnovejnadr.cz/

Martina Hykšová