Zatímco před lety si děti volily, zda se z nich ve volném čase stane skaut, hudebník nebo sportovec, dnešní nabídka kroužků pro děti od pěti do osmnácti let je pestřejší. A každý rok se rozrůstá. Jenom brněnské Středisko volného času Lužánky jich pro děti od nového školního roku nachystalo přes sedmasedmdesát nových.

Učitelé v nich reagují především na změny ve společnosti. „Například v kroužku Média dílna učíme děti kriticky hodnotit informace. Média jsou pro ně totiž hlavní zdroj názorů," popsala Barbora Jeřábková z lužáneckého střediska.

Naopak tvořit se mohou děti naučit třeba ve Videodílně pro nejmladší. „Školáci se naučí psát scénáře a vyzkouší si i práci s technikou," řekl lektor Tomáš Doležal.

počty kroužků
- SVČ Lužánky: celkem přes 610 kroužků, nových 77 kroužků
- Kroužky Brno: celkem 240 kroužků, nových 6 kroužků
- Lipka: celkem 45 kroužků, nových 6 kroužků
- Dům dětí a mládeže Brno: celkem 250 kroužků, nových 47 kroužků

Kromě práce s médii se děti mohou od září mimo školu naučit také třeba naprogramovat robota. Trend je i návrat tradičních činností, jako je šití a pletení. Rodiče můžou děti na kroužky přihlašovat nejen v září, ale také během roku.

Komu technika, nebo rukodělné práce nic neříkají, může zkusit dramatický kroužek Hra na hrdiny. „Každé dítě má svou roli, jedno recituje příběh. Dramatické kroužky učí děti nebát se projevit," dodal Doležal. Ceny nových kroužků v Lužánkách vyjdou rodiče na tisíc až 2500 korun za rok.

Děti se zájmem o přírodu v Brně zase láká Lipka. „Nově máme třeba hudební kroužek Sýkorky. Naučí děti zpívat, ale i tvořit nástroje z přírodních materiálů," řekla Lenka Šimková z pracoviště Lipová. V Lipce rodiče zaplatí za kroužky patnáct set ročně.

Novinky přichystalo i centrum volného času Paleta v Židenicích, které je součástí Domu dětí a mládeže Helceletova. „Nabízíme kroužky zaměřené na přírodu a péči o zvířata i kurzy historického šermu," popsala vedoucí pracoviště Šárka Horáková. Pololetí zde vyjde rodiče na čtyři sta až dvanáct set korun.

Velký výběr kroužků ovšem nemusí být jen pozitivní. Podle psychologa Petra Sakaře platí, že čím více mají možností, tím větší mohou mít děti úzkost, že si zvolí špatně. „Je třeba jim s výběrem pomoct," uvedl.

Jednou zvolený kroužek také nemusí dítě navštěvovat napořád. „Čtrnáctileté dceři dlouho trvalo, než našla, co by ji bavilo. Přes balet a tenis se dostala až k divadelnímu kroužku," popsala Věra Romanová z Brna.

Pode psychologa rodiče hlavně nemají nutit děti do činností, které je nebaví. „I tak vždy přijde období, kdy dítě do kroužku nechce. Rodiče musí posoudit, zda je to nechuť dlouhodobá," vysvětlil Sakař.

GABRIELA PETRIKOVÁ