Příkladem pro srovnání přetíženosti brněnských nemocnic byla letos podle ředitele Úrazové nemocnice Karla Doležala druhá únorová sobota s ledovkou. „Ve svatoanenské nemocnici lékaři ošetřili na ambulanci čtyřicet pacientů s úrazy, ve Fakultní nemocnici Brno šedesát, u nás 120. Osmadvacet z toho jsme potom operovali," vzpomínal Doležal.

Také se v nemocnici zvyšuje počet hospitalizovaných pacientů. Loni jich bylo 8843, v roce 1997 jen 6662. „Nárůst způsobuje i to, že před třemi lety Nemocnice Milosrdných bratří zrušila chirurgickou pohotovost a všichni jejich spádoví pacienti jsou už tři roky ošetřovaní v úrazovce. Dále není řešena problematika mimobrněnských pacientů." uvedl náměstek ředitele Radek Veselý.

Navíc se úrazovka potýká i s poklesem akutních lůžek. Ještě před čtyřmi lety jich bylo 191, nyní 144.

Stavba nového oddělení začala loni na přelomu září a října. Lékaři budou pomáhat výhradně pacientům s akutními úrazy nebo nemocemi, které vyžadují chirurgický zákrok. Ošetří lidi s bolestí břicha, ledvinovou kolikou i s řeznými ranami.

Nemocnice tuto čtyřiadvaceti­hodinovou péči poskytuje i nyní ve všední dny a také o víkendech, jen v nedostačujících podmínkách. „Lékaři, co mají službu, kromě okamžitých chirurgických zákroků a úrazů na ambulancích pečují i o hospitalizované pacienty. A několikrát za službu odcházejí na operační sál. Při vyšším počtu případů za den už je to ale složité," vysvětlil ředitel nemocnice Karel Doležal. Pacienti tak často s úrazy musí čekat třeba přímo na chodbě.

Nové oddělení vznikne v budově na Ponávce a v přístavbě k tomuto objektu. Součástí investice je vybudování nového centrálního vjezdu s vrátnicí, vstupem a také průjezdem.

Oddělení bude v prvním podlaží tvořit recepce, vyšetřovací část s osmi vyšetřovnami, sedmi speciálními lůžky s monitory a se stanovištěm sestry. Taky tam budou dva sály pro zákroky a zázemí s pracovišti rentgenu a ultrazvuku. Ve druhém podlaží zřídí novou strojovnu. Úprav se dočká i nynější provoz rentgenu, urologie a endoskopie.

Část nákladů na výstavbu pokryje dotace z Evropské unie, a to přes padesát milionů. Zbytek uhradí město jako zřizovatel. „S nápadem přišla úrazová nemocnice. Podobná služba v Brně dlouho chyběla a na tomto záměru nemocnice dlouho pracovala," shrnul náměstek brněnského primátora pro zdravotnictví Matěj Hollan, který také usiluje o sloučení úrazovky s Nemocnicí Milosrdných bratří. Úrazovky se také dotkne nový systém pohotovostí v Brně.

V srpnu nemocnice zahájí zkušební provoz a v září už nové prostory začnou využívat pacienti, kterým se výrazně sníží čekací doba a zvýší pohodlí. Touto stavbou taky nemocnice vyvrací spekulace o tom, že by nefungovala nebo, že by dokonce hrozilo její zrušení. „Bez úrazovky by ročně nebylo ošetřeno 100 tisíc chirurgických pacientů, provedeno 280 tisíc vyšetření a 6500 operací," podotkl Doležal.

Stavbu nového oddělení úrazovky vítá i Fakultní nemocnice Brno. „Je dobře, že něco takového konečně vzniklo a jsme za to rádi. Stavba by mohla pomoci s přetlakem pacientů i naší nemocnici," uvažovala mluvčí Anna Mrázová.