Mateřské a informační centrum otevřela brněnská zoologická zahrada. „Středisko je umístěné v atraktivním prostoru historické budovy pod hradem. Chtěli bychom, aby sloužilo jako odpočinkové místo pro Brňany," uvedl ředitel brněnské zoologické zahrady Martin Hovorka.

Středisko slouží jako herna pro děti, v letních měsících však nabízí také příměstské tábory či přednášky s ekologickou tématikou. „Budeme se věnovat například alternativním zdrojům energie nebo ekologickému hospodaření. Chceme děti směřovat už od útlého věku k pocitu spoluodpovědnosti za kvalitu životního prostředí," vysvětlila vedoucí střediska Iva Trtíková.

Děti si vyhrají nejen uvnitř, ale také venku. V přilehlé zahradě do začátku září přibudou záhonky, kde budou matky s dětmi moct pěstovat různé květiny či bylinky. „Před vchodem pak chceme umístit i velký dřevěný hrad s pískovištěm," doplnila Trtíková.

Mateřské a informační centrum mohou za třicet korun na dospělého s dítětem využívat zájemci už nyní. Od září pak bude Hlídka nabízet i výukové programy pro předškoláky a žáky prvního stupně základních škol. „Děti budou moct navštěvovat také různé kroužky . K dispozici je například vybavená dílna, kde se budou konat keramické kroužky," řekla Trtíková.

Opravy budovy začaly asi před třemi lety a hotové měly být už loni. Nakonec se však otevření střediska posunulo. Podle mluvčí zoo Moniky Brindzákové stály opravy přes pětatřicet milionů korun.

MARTINA ŘIHÁNKOVÁ