Dvojici nových veřejných toalet v parku na Kraví hoře otevřela městská část Brno-střed. „Toalety jsou již pátým dokončeným projektem ze šestnácti vítězných, které loni vybrali lidé z návrhů v participativním rozpočtu,“ uvedl při jejich otevření náměstek Tomáš Koláčný.

V soutěži pro záchody hlasovalo téměř tisíc tři sta lidí. Za použití jedné z toalet zaplatí Brňané deset korun, částku mohou uhradit sms zprávou nebo bezkontaktně kreditní kartou. 

Ilustrační foto.
Prodej vánočních stromků: ceny od 200 korun, roste zájem o živé v květináči

Při výstavbě toalet počítali autoři projektu s tím, že v parku na Kraví hoře nejsou žádné inženýrské sítě. „Oba záchody jsou proto nezávislé na připojení k elektřině a kanalizaci," popsala za brněnský magistrát Radka Loukotová.

Toalety mají vlastní zásobník a také solární panel, který pro ně obstarává veškerou potřebnou elektrickou energii. Tu je v nich možné využít například pro nabití mobilního telefonu skrze USB kabel, který je součástí obou toalet.

Ilustrační fotografie.
Nakažených HIV výrazně přibývá. Nejvíc pohlavním stykem homosexuálních mužů

Jedna z nich stojí u jezírka nedaleko zastávky autobusu, druhá v těsné blízkosti dětského hřiště vedle sportovního areálu. Šest set třicet tisíc korun, které byly z participativního rozpočtu na tento projekt vyhrazeny, poslouží také k údržbě toalet na příští tři roky.

MAREK HADRBOLEC

Brněnská radnice. Ilustrační foto.
Rozpočet Brna: 16 miliard. Ekonomice se daří, můžeme utrácet, padlo na jednání