Zaměstnance shání například společnost Daido Metal Czech, která se věnuje výrobě ložisek. „Obsazujeme především technické pozice, jako jsou seřizovač–operátor a operátoři výroby," říká Jana Jedelská.

U jejího stánku se zastavuje Ivo Střítežský. „Vystudoval jsem strojní průmyslovou školu, proto mě láká automobilová výroba. Dříve jsem se v autech trošku i šťoural," uvádí uchazeč o zaměstnání.

V předchozím zaměstnání se věnoval technické kontrole, ale jezdil také s dodávkou a rozvážel potraviny. „Práci sháním tři čtvrtě roku a zkouším všechno," dodává Střítežský.

U firem se mu nelíbí jejich přístup k uchazečům. „Slíbí se ozvat, ale neudělají to. Jen málo z nich zavolá. Řeknou, že nemají zájem," stěžuje si.

V sousedství stojí stánek cestovní agentury Invia. „Je o nás asi největší zájem ze všech, dostali jsme desítky životopisů," neskrývá nadšení personální ředitelka Irena Tůmová.

Je přesvědčená, že firma zaujala nabídkou benefitů jako jsou třeba dovolené v zahraničí. „Ale také si myslím, že jsme už známá a důvěryhodná značka," odhaduje Tůmová.

Dotazy? Na náplň práce i kouření

Už od prvního pohledu zvládne podle svých slov odhadnout potenciálního zaměstnance Ervín Dankovský z textilky Nová Mosilana. „Takoví zájemci se ptají více na náplň práce. Když ale někoho zajímají spíše časy přestávek a jak je to u nás s kouřením, tak asi moc pracovat nechce," domnívá se Dankovský.

Textilka se potýká s nedostatkem lidí už delší dobu. Zřídila proto také vlastní učební obory ve spolupráci s brněnskými středními školami.

Zájem návštěvníků burzy o pracovní pozice se liší i mezi pohlavími. „Muži se u nás ptají na skladnické profese, ženy zase zajímá především finální kontrola výrobků. Ke strojům se zaměstnanci hledají nejhůře, protože jde o náročnější práci s těžším zaučením," informuje Dankovský.

Nabídku Nové Mosilany si prohlíží Josefa Právníčková. „Vystudovala jsem stavební školu a pracovala jsem v oboru, ale z rodinných důvodů jsem musela odejít," popisuje svoji zkušenost Právníčková.

Zkouší najít práci v administrativě a personalistice. „Ale nebráním se ani strojírenství," podotýká. V nové práci sice chce především zhodnotit své znalosti, ale přeorientovat se na úplně nový obor by jí nevadilo.

Najít místo je v krají stále lehčí nejen pro lidi, kteří se zúčastnili středeční burzy. L„Na jižní Moravě ubylo nezaměstnaných o více než dva tisíce na necelých padesát tisíc lidí. Zároveň přibylo volných míst, " uvádí mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Burza práce
∙ Přes deset firem hledalo nové zaměstnance na Burze práce.
∙ Burzy se zúčastnilo několik stovek zájemců o práci.
∙ Na jižní Moravě bylo ke konci května bez zaměstnání necelých 50 tisíc lidí.
∙ Přibylo volných míst na více než 11 tisíc.