Kajka má robustní tělo velikosti menší husy a hnízdí v přímořských oblastech severní polokoule. Jedná se o tažné ptáky, kteří mohou velmi vzácně zimovat také na velkých vodních plochách v České republice. „Jejich jídelníček tvoří ryby a mořští bezobratlí jako ježovky, krabi nebo mlži. Kajky jsou citlivé na čistotu vody a ovzduší, takže se jejich chov nedaří úplně všude. Mezi jejich další specifika patří to, že se dokážou potopit až do třiceti metrů,“ řekl kurátor chovu ptáků brněnské zoo Petr Suvorov.

| Video: Youtube

S kajkami mořskými je také spjatá jedna poměrně netypická tradice. „Mají extrémně husté peří umožňující jim zvládnout pobyt v chladných vodách. Po mnoho generací bylo v severských zemích zvykem vybírat toto peří z hnízd samic a využívat ho jako tepelnou izolaci do pokrývek,“ doplnila zoo.

V České republice v současné době chová kajky mořské pouze Brno a Hluboká. „Na Mniší hoře se staráme o dvě samice a jednoho samce. Ten pochází stejně jako jedna ze samic z polské Vratislavi, druhá samice k nám dorazila z německého Rostocku. Všechny jsou k vidění v Králově voliéře společně s luňáky hnědými a čápy černými,“ řekl Suvorov.