Kalendář se zajímavými místy, kterými projíždějí cestující v Brně, zakoupí lidé od středy.

Série čtyřiceti fotografií primáře Tomáše Svobody mapuje listopadové dění v Brně, a to především atmosféru na lékařské fakultě a mezi studenty.
Listopadové události v Brně fotil i primář. Měl jsem strach, že mě chytí, říká

Brno šalinou ukáže i trasy z budoucnosti  

Tramvají, trolejbusem i autobusem přejet co nejrychleji třeba z Líšně až k brněnské zoologické zahradě. Cestujícímu, který se přitom musí vyhnout revizorům a překonat výluky, pomáhají hody kostkou i speciální karty. Do jeho kůže se vžijí hráči v nové deskové hře Brno šalinou.

Do spletitých tras brněnské hromadné dopravy zavede hra lidi od středy, kdy ji můžou koupit přímo v sídle dopravního podniku. „Hráči si na začátku vylosují, odkud a kam v Brně jedou a jejich úkolem je, dostat se jako první do cílové stanice. Ostatní se jim v tom snaží zabránit kartami s výlukami, zpoždění, zlými důchodci nebo krádeží karet,“ popisuje autor hry a grafik brněnského dopravního podniku Milan Vocílka.

Rušná křižovatka Bystrcké a Kníničské ulice.
Most v Žabovřeskách otevřou dřív, už následující úterý

Cestu po kreslené mapě naopak zjednodušuji zatím neexistující trasy, jako je tramvajová trať do bohunického kampusu nebo koleje pro tramvajovou linku 10 vedoucí až do brněnské Líšně. „Hra je futuristická proto, aby se lépe přestupovalo,“ vysvětlil autor.

Ačkoliv lidé u hry najdou obsáhlá pravidla, existuje podle něj i jedno univerzální. „Pokud si čímkoliv nejsou jistí, ať se hádají až do morku kostí, dokud se problém nevyřeší,“ radí začínajícím hráčům Vocílka.

Kromě běžných tras třeba okolo brněnského orloje či Špilberku, najdou lidé na herním plánu i místní speciality. „Je tam třeba hořící pařez v Kohoutovicích, tuřanské zelí a další drobnosti,“ zmínil autor.

Ilustrační foto.
Ceny bytů v Brně rostou: drahé centrum i Řečkovice, levnější Bohunice a Lískovec

Nápad na vytvoření Brno šalinou přišel náhodně. „Jednou večer jsem nemohl spát ani co dělat, tak vznikla. Prvotní náčrt trval asi čtrnáct ní, celkově hra vznikala asi čtyři měsíce,“ přiblížil.

Vyzkoušet si ji zájemci můžou v úterý od pěti do osmi hodin večer v herním klubu Black Oil v Kotlářské ulici.