„Obě malé samičky pijí mléko od matek, což je pro jejich imunitu velmi důležité. Dnes jsem se na ně byl podívat a mají se k světu,“ uvedl ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Pět dní starou zebru i její v prosinci narozenou sestru mohou Brňané dokonce už vidět ve výběhu. „Pouštíme je přes poledne na chvíli ven, aby se vyběhaly. Pokud je ale moc zamrzlo a mohly by uklouznou, jsou spíše ve vnitřním boxu,“ vysvětlil Hovorka a dodal, že žirafu zatím ošetřovatelé pustit nemohou.

Na kluzké zemi by se jí mohly rozjet zadní nohy zranila by si tak pánev. Lidé si tak na žirafí samičku ve výběhu budou muset počkat do jara. Podívat se na ni mohou zatím v přímém přenosu na webu brněnské zoologické zahrady www.zoobrno.cz.

Do boxu žiraf teď vstupují jen ošetřovatelé, kteří chodí krmit matku Janette. Ani ti ale na mládě nesahají, aby nebyla matka nervózní. Proto zatím neví, kolik samička váží a měří. „Matka mláděte je občas hodně vyplašená. Malá žirafka se naopak chová klidně a zvídavě. Sama ke mě dokonce přišla, aby si mne prohlédla,“ řekl Hovorka.