Přesto firma Veveří Centre, která dům za několik set milionů plánuje postavit, odstartovala přípravné práce. „Nedávno jsme začali s demolicemi některých objektů v areálu tak, aby bylo místo bezpečné,“ uvedl jednatel společnosti Pavel Knapec.

Komplex, kde lidé najdou více než dvě stě bytů, obchody, kavárny, průchozí pasáž či zahrady, navrhla architektka Eva Jiřičná. „Původního návrhu se chceme držet, to se nezměnilo. Předpokládáme, že s výstavbou začneme do tří let,“ dodal Knapec.

Zatím skoro prázdné bývalé vojenské areály čekají na využití po celém Brně. Od roku 2003 představitelé města například řeší, co s bývalými dílnami u Lerchovy ulice. Přesnou představu o areálu má Brňanka Irena Greplová.

S návrhem na jeho přestavbu na společenské zázemí a veřejné záchody uspěla v projektu Dáme na vás. „Z anket a besed s lidmi vyplynula potřeba komunitního centra v Masarykově čtvrti,“ popsala jej už dříve. Přestavba místa má stát dva miliony korun.

Velké plány na bytové domy měli představitelé města s Jaselskými kasárnami v Králově Poli. O areál se ale stále soudí s firmou, která tam měla stavět. „Krajský soud v Brně řeší žalobu na neplatnost výpovědi smlouvy. Žaloba na náhradu škody, kterou Kliminvest loni na jaře avizoval, městu dosud nebyla doručena,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Zuzana Šrámková.

Politici chtěli využít i kasárna, která stále armádě patří. Do bývalého vojenského areálu v Černých Polích plánovali před lety přesunout radnici. „Pokusy z minulosti ztroskotaly. Stále je to armádní objekt,“ komentoval starosta Brna-severu Martin Maleček.

Prostory slouží především brněnské Univerzitě obrany. „Je to pro nás základna vojenských technologií, nachází se tam třeba laboratoře. Dále tam je také centrum jazykového vzdělávání či ubytování pro návštěvníky kurzů,“ přiblížil mluvčí univerzity Vladimír Šidla.

Plány na byty místo kasáren měli i Řečkovičtí. „Areál v ulici Terezy Novákové využívá momentálně dopravní oddělení policie, ministerstvo obrany a Technické muzeum v Brně, které tu má depozitáře. Problém je v územním plánu. Dokud nebude dokončený a schválený nový, nemůžeme začít o využití jednat,“ popsal starosta Marek Viskot.

Supermarket Kaufland. Ilustrační foto
O výstavbě Kauflandu v Bystrci možná rozhodnou lidé v referendu