Z Brna pojedou do Prahy lidé každou hodinu pohodlnějšími vlaky, cestou do Hodonína už nebudou muset přestupovat. Do okolí Brna pojedou vlaky častěji až do večera. Tak vypadají největší změny v novém jízdním řádu Českých drah na jižní Moravě, který začne platit od půlky prosince.

„Zrychlí se a zlepší cestování po železnici. V Jihomoravském kraji ujedou regionální spoje příští rok asi o tři sta kilometrů denně více než dosud,“ uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Největší změny se budou týkat cestování kolem Brna. Lidé v jeho okolí se mohou těšit na častější spoje. „Počet cestujících, kteří dojíždějí do Brna, narůstá. Na řadě linek tak budou vlaky jezdit s půlhodinovým intervalem nově až do osmi večer,“ uvedl ředitel Krajského centra osobní dopravy v Brně Pavel Karšulín. Z Brna do Kuřimi začnou jezdit odpolední vlaky dokonce každou čtvrthodinu.

Častější spoje cestující vítají a doufají, že díky nim nebudou muset jezdit v přeplněných vagonech. „Hlavně je dobré, že spoje pojedou i déle do večera. Posílení spojů určitě přispěje k většímu pohodlí,“ pochvaloval si třeba Zbyněk Kazda, který z Kuřimi jezdí do Brna za studiem. Podobně reagoval i místostarosta Tišnova Zdeněk Melkes. Tam pojede vlak každých patnáct minut ve špičce. „Většina lidí z Tišnova jezdí do Brna za prací. Byl bych rád, kdyby toto navýšení spojů ulevilo přeplněným silnicím,“ uvedl Melkes.

Nový jízdní řád udělá radost také lidem, kteří jezdí z Brna do Prahy vlaky Intercity, Eurocity nebo Supercity. „Tyto rychlé vlaky pojedou každou hodinu, obvykle jedenačtyřicet minut po celé. První vlak Intercity pojede z Brna ve 4.41, poslední pak ve 21.41. Cesta potrvá dvě a tři čtvrtě hodiny,“ doplnil Kubala.

Lidé se také dostanou o půl hodiny rychleji do Hodonína. Spoj Brno–Břeclav–Hodonín bude tuto trať zvládat asi za hodinu a pět minut. „Ve špičce od dvanácti hodin do šesti odpoledne bude přímý rychlík jezdit každou hodinu,“ doplnil Karšulín.

České dráhy připravily pro cestující také novou atrakci. Každý si může pronajmout vlak třeba jen pro sebe. „Připravujeme takzvané vlakové taxi. Kdokoliv si může objednat motoráček Hurvínek mezi Břeclaví a Lednicí. Musí si ale koupit všech čtyřicet míst ve vlaku. Jedna jízdenka stojí pětačtyřicet korun,“ vysvětlil Karšulín.

Nový jízdní řád začne platit od půlnoci 14. prosince 2008. Všechny změny však bude provázet i méně příjemná zpráva. Dráhy už dříve oznámily, že kvůli rostoucím cenám nafty a elektřiny zdraží všechny jízdenky o dvě koruny, a to bez rozdílu ujeté vzdálenosti. Příští rok se na jihu Moravy také změní ceny jízdenek v Integrovaném dopravním systému. O konkrétním navýšení ale bude teprve jednat nové vedení jihomoravského kraje.

#nahled|https://g.denik.cz/50/29/1126_jizdni_rady_infografika_zmeny_cd_vlaky_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/29/1126_jizdni_rady_infografika_zmeny_cd_vlaky.jpg|Změny jízdního řádu na jižní Moravě od 14. prosince 2008#