„Moc se mi líbila myšlenka vlastního pivovaru. Nebyl to sice můj celoživotní sen, ale tohle prostředí mám rád, proto jsem chtěl být jeho součástí. Našel jsem prostory v přízemí Hradské restaurace a šel jsem do toho," poznamenal majitel pivovaru Aleš Šmerda.

Se stavbou začal už na sklonku předloňského roku. Dělníci na místě bourali a stavěli až do loňského května. Pak Šmerda začal navážet technologie a montovat nerezové tanky. První pivo s názvem Vildenberg natočil v prosinci.

Krátce před silvestrem navštívil nový Šumický pivovar Karel Konečný ze Šlapanic. „Minipivovarům dost fandím. Myslím si, že jejich pivo chutná mnohem lépe než z těch velkých, které zásobují celou Moravu i republiku. Malé pivovary mají zkrátka své kouzlo. To se týká i toho ze Šumic," řekl Konečný.

pivovary v Brně a okolí
- pivovary v Brně: Starobrno (1872), Pegas (1992), Richard (2004), Magistr (2011), Líšeňský pivovar (2011), Lucky Bastard (2013), Charlie's Square (2014), Petr Hauskrecht Parní pivovar (2014)
- pivovary na Brněnsku: Kvasar (Sentice, 1992), Zámecký pivovar (Bratčice, 2003), Santon (Měnín, 2010), Městský zámecký pivovar (Oslavany, 2013), Pivovar Xaver (Blučina, 2014), Pivovar Doubravník (Doubravník, 2014), Šumický pivovar (Viničné Šumice, 2014)

Pozn. red.: V závorce je uvedené místo a rok založení podniku.

Šmerda sháněl sládka netypickým způsobem. „Objížděl jsem různé pivní festivaly, získal jsem pár kontaktů a našel toho pravého," vysvětlil Šmerda.

Jeho pivovar nabízí tři druhy piv Vildenberg. „Jde o dva druhy stálých, světlou desítku a dvanáctku, a jeden speciál, který vždy po určité době vyměníme. Momentálně je to novoroční pivo s jantarovou barvou a medovou chutí. Všechny nápoje jsou nefiltrované a nepasterizované," upřesnil Šmerda.

Další speciály na sebe nenechají dlouho čekat. „Určitě nabídneme také velikonoční speciál a na duben chystáme i polotmavé svrchně kvašené jarní pivo," pozval zájemce Šmerda, který letos plánuje výstav zhruba pět až šest stovek hektolitrů.

S návštěvností je zatím spokojený. „Nejdřív chodili jenom místní, postupem času nás ale začali pravidelně navštěvovat i lidé z okolních obcí a také turisté," uvedl Šmerda.

Podle odborníků zájemce do minipivovarů lákají speciály, nezvyklé příchutě a také domácí prostředí v kombinaci s dobrou kuchyní. Na netypické alkoholické nápoje zve také minipivovar Xaver v Blučině na Židlochovicku. „Vaříme piva s příchutí vanilky, konopí nebo kardamomu. Máme také dvaadvacetistupňové se zázvorem," vyjmenoval sládek a majitel Svatopluk Strava, který pivovar nazval podle stejnojmenné restaurace svého otce. Založil ho už v roce 2005 a po přestávce znovu otevřel v loňském roce.