Podnik byl zavřený od loňského podzimu. V pondělí podepsalo město smlouvu s novým nájemcem, společností Karest Bohéma. „Otevřít bychom chtěli v září, nejpozději v říjnu," sdělila jednatelka firmy Daniela Kundrová.

Prostory měli dříve najaté podnikatelé Kristián Kučera a Josef Zouhar. Do Bohémy si pozvali kuchaře Zdeňka Pohlreicha v pořadu Ano, šéfe. Ten zjistil, že kuchyně je nevyhovující, chybí potřebné suroviny a provozovatelé dluží zaměstnancům peníze. „Špatné pověsti podniku se nebojím. Je pro mě výzva udělat ze špatného dobré," řekla Kundrová a dodala, že první návštěvníci asi přijdou ze zvědavosti. „Potom bude už jen na mně a mém týmu, aby zákazníci měli důvod přijít znovu," uvedla.

370 tisíc za měsíc

S nabídkou ročního nájmu 370 tisíc korun se ve výběrovém řízení umístila jako druhá. Původní vítěz Miroslav Hermann nabízel skoro jednou tolik. V květnu ale z výběrového řízení odstoupil a pronájem restaurace v divadle získala Kundrová.

Kromě nájmu nabídla, že splatí dluhy bývalých nájemců, které měli u města a u Národního divadla Brno. Ty jsou skoro půlmilionové. „Doufala jsem, že tak zvýším svou šanci na úspěch, protože cena je jedním z výběrových kritérií. Prostor je krásný, moc jsem ho chtěla získat," popsala Kundrová.

Mluvčí Národního divadla Brno Šárka Motalová je ráda, že bude dluh splacen. „Ty peníze nám chyběly," uvedla Motalová.

Podle mluvčího brněnského magistrátu Pavla Žáry nebyla nabídka splacení dluhu klíčová. „Byl to spíše bonus. V žádném případě to nebyl hlavní důvod, proč firma vyhrála," řekl Žára.

Stejný název

Název podniku zůstane stejný, ale zaměření restaurace zůstává tajemstvím. „Zatím si to nechám jako překvapení. Bojím se, že by můj nápad mohl někdo okopírovat," uvedla Kundrová.

Největší změny čekají kuchyni. Dělníci ji přestaví tak, aby se urychlilo vydávání jídel. Samotný interiér se dočká jen drobných změn. „Předchozí výzdoba fotografiemi z divadelního prostředí se mi moc líbí. Ale po konzultaci s designérkou chci prostor prosvětlit," informovala Kundrová a dodala, že černobílé snímky nejspíš sundá.

Střední ceny

Provozovatelka chce vařit jídla ve střední cenové kategorii. „Nechci z toho udělat drahou restauraci, kde je jídlo za čtyři stovky," řekla. Pokrmy plánuje připravovat z místních surovin, ale pstruhy, drůbež a sýry chce brát od dodavatele ze Slovenska, odkud pochází.

Město Bohému pronajímá na deset let a nájemce musí zaplatit dopředu kauci nájemného na tři měsíce a kauci za služby na jeden měsíc.

Původním provozovatelům město vypovědělo smlouvu a na konci loňského srpna vypsalo výběrové řízení na nového nájemce. Brněnští radní v prosinci řízení, do kterého se přihlásili tři zájemci, zrušili. Další vypsali v lednu. Do něj se zapojilo pět firem.

Na divadelní představení chodí pravidelně osmnáctiletá Daniela Plešková z Brna. „Jednou jsem v Bohémě byla, ale pak ji zavřeli. Zdála se mi trochu drahá," poznamenala Plešková.

Nově bude město hledat nájemce do restaurace Muzejka na Moravském náměstí. Firma Vinstra dluží Brnu tři miliony korun a do konce týdne prostory vystěhuje. Kdy radní vypíší výběrové řízení, zatím není jasné. „Připravujeme ho," uvedl Žára.