Kolizi v minulých dnech zahlédl například student Jan Nývlt, který bydlí poblíž náměstí. „Autobus vyjížděl z objezdu hrozně pomalu, přesto ale kolem najel na obrubník," popsal Nývlt.

O nešikovně řešené křižovatce diskutovali i uživatelé českého dopravního serveru K-Report. „Dnes se jezdí po nové části, kde chybí finální vrstva asfaltu. U vjezdu z Tvrdého a u výjezdu na Lipovou jsou vyvalené obrubníky," napsal do diskuze v neděli jeden z uživatelů podepsaný pod zkratkou VŠ.

Dopravní podnik, který úsekem od soboty vypravuje své autobusy, o žádných stížnostech neví. „Zpětnou vazbu jsme zatím nezaznamenali. Na problém se ale zaměříme. Aktuálně ho může umocňovat i to, že dělníci ještě nepoložili asi deseticentimetrovou finální vrstvu vozovky, která by skok mezi obrubníkem a silnicí vyrovnala," vysvětlila mluvčí podniku Linda Hailichová.

Stavbyvedoucí Roman Škorpík ze stavební firmy Přemysl Veselý ale o problému už ví a s kolegy ho řeší. „Ostrůvky jsou v místě příliš široké. Pracujeme na jejich zmenšení, aby autobusy i trolejbusy projížděly pohodlněji," slíbil Škorpík.

Kruhové objezdy bývají právě pro řidiče dlouhých autobusů i trolejbusů častý problém. „Kloubové vozy se na objezdech těžko vytáčejí a pokud jsou úzké, tím je to horší. V Brně jich je takových dost. Mezi ty dobře řešené ovšem patří například nový kruhový objezd ve Slatině, který je na průjezd dost široký," poznamenal profesionální řidič autobusů Pavel Mokrý.

Trolejbusy pravidelných linek číslo 35, 38 a 39 se na svou obvyklou trasu přes náměstí vrátí nejdříve ve středu šestadvacátého listopadu. Do té doby platí výlukový jízdní řád.

Termín dokončení stavbaři několikrát měnili. „Není to kvůli žádným závažným problémům, posunutí termínů je běžné. V místě nyní například chybí ještě trolejové vedení," popsal Škorpík.

Všichni další řidiči Vaňkovým náměstím projedou nejdříve na začátku prosince. Podle mluvčí městské firmy Brněnské komunikace Vladimíry Navrátilové stavební firma původně avizovaný termín stihne. „Datum dokončení celé rekonstrukce, což je šestého prosince, stále platí," ujistila Navrátilová.

Rekonstrukce Vaňkova náměstí začala letos v červenci. Město vyjde na téměř třiatřicet milionů korun. Kromě dříve nepřehledné křižovatky s Lerchovou, Barvičovou, Lipovou a Tvrdého ulicí naplánovali radní z Brna-středu také opravy přilehlého parku u Masarykova onkologického ústavu a prostředí u skály Helgoland za dva a půl milionu korun.

Parkových úprav se dočká i objezd. Město po jeho obvodu totiž nechá vysázet zelené plochy se stromy i lavičkami.

TOMÁŠ KREMR