Komisi nejvíce přesvědčil společný projekt studentů Mendelovy univerzity a Vysokého učení technického v Brně. „Vítězný návrh vyniká tím, že minimálně zasahuje do krajiny a snaží se jí přizpůsobit. Kromě toho zajímavě pracuje s místními mokřady a přináší zajímavé multifunkční prvky, které u klasických parků nejsou obvyklé,“ řekla Renata Diatková z Tepláren Brno, kterým pozemek pod budoucím parkem patří.

S budováním parku začnou dělníci příští rok na jaře. „V první fázi chceme vytvořit síť stezek a ohraničit vstupy do areálu. Pak budeme pracovat na vytvoření středu parku, kde vznikne systém vodních nádrží pro sběr dešťové vody,“ uvedl jeden z autorů vítězného projektu, Vojtěch Urban.

Ilustrační foto.
Překoná Lužánky. V Brně má vyrůst nový největší park. Na bývalém odkladišti Hády

Studenti v projektu navrhli i několik cyklistických tras, které se napojí na stezky v Hádském lomu, Maloměřicích a Obřanech. Park zajistí i nová místa pro sporty, což vítá například Rudolf Žák z Vinohrad. „Za nové cyklostezky a sportoviště budu určitě rád, oblast potřebuje údržbu a tohle jí hodně pomůže. I ve svém okolí jsem zaslechl hodně pozitivních ohlasů,“ sdělil.

Soutěž návrhů, o které už Brněnský deník Rovnost informoval, vyhlásily Teplárny Brno spolu s městem, městskými částmi a organizací Studentské Brno.

Ilustrační foto.
Místo odpadu z tepláren park. Areál pod Hády se má proměnit podle plánu studentů

O pojmenování areálu rozhodli lidé v internetové anketě. Název Hapalův park podle Hořínka oceňuje ty, kdo zemřeli, abychom mohli žít ve svobodném státě.

Park bude vznikat v etapách až do roku 2019. Autoři projektu při tom chtějí dát prostor ke spolupráci i místním. „Chceme dát lidem, kteří v okolí bydlí, možnost navrhnout, co by se jim v parku líbilo a co by změnili,“ vysvětluje Urban.

Největším brněnským parkem jsou zatím Lužánky s dvaceti hektary. Nový park bude mít o hektar víc.

Hapalův park na Hádech
• Autoři rozdělili budování parku do několika fází. Síť stezek a vstupy dokončí dělníci už v létě příštího roku. Park má být podle plánu autorů hotový v roce 2019.
• Jednadvacet hektarů plochy budoucího parku není nijak využito. Pozemky patří městské společnosti Teplárny Brno.
• Park bude nazván po Brňanovi Richardu Hapalovi, který za druhé světové války bojoval v Anglii. Za svoji odvahu zaplatil životem. Název parku lidé vybrali v anketě.

JIŘÍ KRÁL

Ilustrační foto
Křižovatka na Staré dálnici u obory je hotová. Semafory otestují za provozu