Radní Brna-středu, které soutěž zadalo, Petr Bořecký vnímá vítězný návrh jako podklad pro další vývoj parku i pro změnu regulačního plánu města. „Výsledek nám ukáže směr, kterým se máme vydat jak v řešení parku, tak v dostavbě bloku Rooseveltovy ulice,“ sdělil.

Vítěz soutěže Vokřál se potýkal především s tím, že park v jižní části tvoří nesourodá struktura staveb a pěší cesty nejsou zakončené. „Chceme blok uzavřít novým domem. Mohou v něm být restaurace nebo kavárny. Společně s navazující zástavbou vytvoří nový prostor s terasami pro letní zahrádky a volné posezení a s vodním prvkem a stromořadím,“ nastínil Vokřál.

Přeměnu parku vítá Brňan Jiří Maixner. „Do parků chodím rád, odpočívat nebo si zaběhat. Mrzí mě ale, že na všech je vidět nejednotnost a málo péče. Vítězný návrh se mi velmi libí. Snad tam bude dostatek zeleně,“ uvedl.

Římské náměstí v Brně - ilustrační foto.
Část Římského náměstí koupil soukromý majitel. O prostranství stálo i město

Na příjemnou atmosféru kladla důraz i jedna z porotkyň místostarostka městské části Jasna Flamiková. „Vybrali jsme návrh, který do parku vnese co nejvíce pozitivního. Důležité bylo nezasahování do současného kořenového systému stromů starých desítky let. Tak velké stromy už v centru města nevyrostou,“ poznamenala.

Podle starosty Martina Landy je nutné se o veřejné parky starat a rozvíjet je. „Ideové soutěže jsou jediná správná cesta, jelikož nám své návrhy předkládají nezaujatí odborníci v dané problematice,“ poznamenal.

Kdy si lidé odpočinou v novém parku, není jasné. „Nejprve musíme požádat o změnu regulačního plánu na jižní část parku. Zvážíme, zda úpravy můžeme dělat postupně nebo musíme počkat na dokončení jižní části,“ dodal Bořecký.

Blíže je přeměna současného Moravského náměstí. „Nyní hledáme zhotovitele projektu, který bude vznikat zhruba rok. Pak záleží na penězích od města,“ uvedla mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

KLÁRA VAŠÍČKOVÁ

Hypotéky. Ilustrační foto.
Neplatičů na jižní Moravě ubývá. Hypotéku nezvládá historicky nejnižší počet