Městští radní aktuálně u společného projektu domova pro penzisty a mateřské školy vyhlásili výběrové řízení na projektanta. „Postavíme tam třiaosmdesát nových bytů tolik potřebného dostupného bydlení pro důchodce s možností pečovatelské služby. Cenu výstavby v tuto chvíli předpokládáme ve výši 189 milionů korun bez daně, ale doufám, že se ji podaří vysoutěžit podstatně levněji, jak se nám to nedávno povedlo u novostavby v Bratislavské ulici," uvedl náměstek brněnské primátorky pro bydlení Jiří Oliva.

Vizualizace projektu.
Nová výstavba za čtvrt miliardy v Tuřanech: byty a služby pro rodiny i důchodce

Dalších téměř šestadvacet milionů korun mají zástupci města zaplatit za výstavbu školky. Na část nákladů plánují získat dotace. „Příští rok chceme mít stavební povolení a začít stavět, kolaudovat se má v roce 2024," doplnil Oliva.

Bližší podobu výstavby v lokalitě nastínila studie z roku 2016 zpracovaná architekty z brněnského studia P.P. Architects. Díky ní uzavřeli představitelé města se zástupci Tuřan a firmou Komfort memorandum o spolupráci. Společnost v lokalitě postaví projekt rodinného bydlení s osmasedmdesáti byty. Pro projekt získala před zhruba třemi měsíci územní rozhodnutí.

Kultura je taky služba. To je výzva Mezinárodního divadelního ústavu, ke které se připojilo také Divadlo Bolka Polívky. V tomto týdnu je tak možné potkat náhodně na ulici živá divadelní představení nebo skeče.
Klauni v Brně: podívejte se, jak bojují za kulturu před Divadlem Bolka Polívky

V lokalitě vyroste také pětatřicet bytů pro družstevní bydlení. U tohoto projektu vybrali aktuálně zástupci města projektanta, kterého ještě musí schválit městští radní.