Nová pravidla pravděpodobně začnou platit už v říjnu, kdy organizace požádají o příspěvky na příští rok. „V září návrh projedná rada a pak zastupitelstvo," řekl předseda kulturní komise Stanislav Michalík.

Další významnou změnou je, že grantovým řízením projde méně organizací. Zato získají víc peněz. „Nejkvalitnější projekty vybere odborná porota. Například když půjde o divadla, zasednou v ní odborníci na tuto oblast,"vysvětlila jedna z autorek návrhu Monika Šimková. Zatím byla běžná praxe, že malý příspěvěk ve výši deseti až dvaceti tisíc korun dostali téměř všichni, kteří se přihlásili. Autoři návrhu argumentují tím, že tak malá částka na provoz nestačí, a proto nemá velký smysl.

Většině organizací se nová pravidla zamlouvají. „Je sice možné, že nic nedostaneme, ale také máme šanci získat víc peněz než dosud. Za to riziko to stojí," myslí si Michaela Tomanová z Divadelního studia Dialog.

Původně měla komise projednat návrh změn už v první polovině prázdnin. „Čekali jsme až se vyjádří vysoké školy. Žádné zásadní připomínky nakonec neměly," sdělil Michalík.

Magistrát mezi žadatele letos rozdělí přibližně dvanáct milionů korun. Je to stejná částka jako loni.