Podle projektanta budovy Dušana Knoflíčka z projekční kanceláře Mimoto, který připravuje návrh, jak dům bude vypadat, se vše zatím připravuje. „Je to zdlouhavý proces. Na návrhu pracujeme dva roky a ještě další dva to určitě trvat bude," uvedl Knoflíček.

Předběžný plán, který si investoři nechali zpracovat, počítal s tím, že stavba začne v září příštího roku. „Teď ale předpokládáme, že stavební povolení získáme až v prosinci 2015," uvedl Radek Němec. Je jednatelem společnosti Dene, která do projektu investuje peníze.

Polyfunkční dům v Provazníkově ulici poskytne bydlení více než sto sedmdesáti lidem a v kancelářích bude pracovat až sto třicet lidí. Kromě toho bude v některém z pater kavárna nebo restaurace. „Chceme vytvořit také něco pro ty, kteří jen půjdou kolem," vysvětlil Němec.

Dům bude mít šest pater a spotřebuje málo energie. „Nespornou výhodou je i to, že v okolí je dost zeleně a park. Výhled z okna bude nádherný," myslí si Knoflíček.

O tom, na kolik peněz stavba celkově přijde, zatím Němec mluvit nechce. „Přesné číslo rozhodně říct nedokážu. Všechno je zatím jen ve fázi příprav," poznamenal.

Stejně tak prý je složité odhadnout, kdy stavba skončí. Podle předběžného plánu bude hotovo v březnu 2017. „Všechno ale může být jinak. Záleží na tom, jak rychle vše půjde a kdy získáme stavební povolení," podotkl Knoflíček.

Další pětipatrový víceúčelový dům už roste ve Smetanově ulici. Podle původních plánů měl být hotový letos v srpnu, jenže jeho otevření se o rok opozdí. „Jde o obvyklý jev. Budovu upravujeme na přání investora, který bude prostory pronajímat. Přál si například rozšířit dvanáct parkovacích míst v podzemní garáži na dvaadvacet," vysvětlila současnou situaci mluvčí stavební společnosti Staeg Monika Švehlová.

V domě má být kromě kancelářských prostor a tří bytů v nejvyšším patře také lékařská kardioambulance, přízemí budovy obsadí luxusní restaurace.

LENKA ŠKLUBALOVÁ

TOMÁŠ KREMR