Na zákon se od počátku snesla velká kritika a dokonce se vůči němu sepisovala i petice. Ohradila se proti němu Vinařská asociace sdružující většinou malá rodinná vinařství. „Zákon platí od soboty a ve sbírce zákonů vyšel oficiálně teprve ve středu, dva dny na prostudování jsou zcestné. Už se ozývají vinaři, kteří o zákoně neví a jsou z toho zděšení. Je to pro nás další byrokracie a papírování. Zákon je k vinařům šikanující a je ubíjející, co tento stát s námi dělá,“ řekl člen asociace a vinař Josef Valihrach starší z Krumvíře na Břeclavsku.

Pokud vinotéky chtějí s prodejem sudového vína pokračovat, papírově se z nich musí stát jeho výrobci nebo se musí domluvit s vinaři, aby si u nich zřídili své provozovny.

∙ Vinaři smí nově prodávat sudové víno jen na některých prodejních místech a konečnému spotřebiteli.
∙ Pokud majitelé vinoték chtějí prodávat sudová vína, která sami nevyrábí, musí si nechat vyrobit víno na zakázku nebo se domluvit s vinařem na zřízení „obchodu v obchodě" ve své vinotéce.
∙ Víno vyrobené na zakázku může majitel vinotéky prodávat pod svou značkou, musí ale uvést stáčírnu a lokalitu.

Zákon řeší i obaly, ve kterých si víno koupí konečný spotřebitel. Nově se sudové víno prodává pouze v takzvaných Bag In boxech, čili jednorázových nebo znovu nenaplnitelných obalech o maximálním objemu dvaceti litrů. Sudové víno dovezené ze zahraničí musí nejdříve stočit do těchto obalů na speciálních linkách. I proto se od začátku všichni bojí, že sudové víno zdraží. Podle zjištění Rovnosti zatím majitelé vinoték s tímto krokem vyčkávají na vinaře. „Zatím zdražovat neplánuji i proto, že mi ještě nepřišlo nové zboží. Pokud ale zdraží vinaři, zdražím taky,“ uvedl majitel vinotéky v Táborské ulici Václav Svoboda.

Naopak za zákonem si stojí Svaz vinařů České republiky, jehož prezident Tibor Nyitray upozonil, že se dříve ročně prodaly zákazníkům milióny litrů falešného vína. „Díky novému vinařskému zákonu se zlepší informovanost o tom, jaké víno lidé kupují a zpřísní se postihy podvodníků,“ informoval Nyitray.

Připustil však, že cesty jak nová nařízení obcházet existují. „Každý zákon se dá obejít. Důležitější však je, jak budou kontrolní orgány odhalovat porušení a obcházení nových pravidel a pachatele následně citelně trestat," doplnil Nyitray. Zpřísnily se i samotné tresty, za pančování vína nyní hrozí až padesátimilionová pokuta oproti dřívějším pěti milionům korun.

Odnesou to koneční zákazníci, říká ředitel vinařství

close Radim Heča. info Zdroj: DENÍK/Michal Šupálek zoom_in

Nešťastně napsaný. Takto hodnotí nový vinařský zákon, který brzy vejde v platnost, ředitel vinařství Pavlovín z Velkých Pavlovic na Břeclavsku. „Vzniknou stížené podmínky pro nás výrobce i pro vinotékaře," myslí si si Radim Heča.

Pavlovín vyrábí lahvová i sudová vína, která dodává také do vinoték. Heča nyní čeká, jak se vyřeší otázka jednorázových obalů. Rozhodnout má inspekce. „Nevíme, jestli budou vůbec povolené petainery (dvacetilitrová plastová lahev - pozn. red.). To by byla pro vinaře i prodejce výhoda. Nedovedu si v praxi představit, že by se používaly jen bag-in-boxy (plastový obal v papírové krabici - pozn. red.). Za den z něj vyčepovat padesát litrů vína do PET lahve? Nepředstavitelné," říká.

Náročná podle něj bude už jenom jejich přeprava. „Pokud je vezete třeba po dálnici z Brna do Prahy, tak v jakém stavu je přivezete, když máte několik vrstev na sobě? Je to šílenost. Navíc, pokud sněží nebo prší, krabice se při přenosu promočí," zmiňuje vinař, jehož firma vyrobí ročně dvě stě tisíc litrů sudového vína.

Jinak však s jednorázovými nádobami souhlasí. Je tam totiž jasná identifikace toho, kdo může za původ vína ze sudu. I když dojde k jeho zdražení. „Teď vozíme víno v keg sudech, které jsou zálohované a do ceny se nepromítají. Odnesou to koneční zákazníci," má jasno Heča.