Vše začalo v únoru 2010. Žena porodila dítě a pak zavolala záchranku, aby přestřihla pupeční šňůru. „Lékař už od začátku jevil nelibost, že jsem rodila doma. Několikrát jsme mu s partnerem opakovali, že šlo o neplánovaný překotný porod, ale on nám nevěřil a nařídil převoz do porodnice," popsala událost matka.

Lékař jí prý řekl, že dítě je zdravé, ale hrozí skryté vady. „Takové vysvětlení mi nestačilo. Rodila jsem už potřetí a vím, že pediatr prohlédne dítě až několik hodin po porodu. Sama jsem chtěla později do nemocnice jít. Ale nejdříve jsem nás chtěla v klidu umýt a obléct," okomentovala žena.

Záchranáři přesto dvojici převezli do porodnice hned. Tam lékaři zjistili, že dítě je velmi podchlazené. Mělo teplotu jen 33,6 stupňů Celsia. „Jsem si jistý, že doma ještě podchlazené nebylo. Lékař by si toho určitě všiml a řekl by to někomu, nebo by to zapsal do záznamů. On ale dítěti dokonce ani nezměřil teplotu," okomentoval soudce Ryška. Dodal, že to pravděpodobně způsobily až následné kroky záchranářů, kteří zavolali policii, vyvětrali byt a dítě v únoru vzali ven a odvezli studenou sanitkou.

S tím ale nesouhlasil právní zástupce jihomoravské záchranné služby Jan Mach. „Výrok, že podchlazení způsobili záchranáři je velmi urážlivý. Lékař prostě nemohl dítě nechat v tom bytě," uvedl Mach.

Otec dítěte totiž u minulého hlavního líčení přiznal, že v bytě byl velký nepořádek a s matkou bylo obtížné se domluvit. „Byla zamlklá a jen odsekávala. Na stěnách a koberci byly skvrny, plesnivé zbytky jídla se válely všude kolem," vylíčil otec dítěte.

Ředitel záchranky Milan Klusák prohlásil, že si myslí, že zasahující lékař, který krátce po podání žaloby zemřel, naopak novorozenci zachránil život. „Znal jsem ho dobře a nikdy by neudělal nic, co by nebylo v prospěch pacienta. Proti rozhodnutí soudu se proto určitě opět odvoláme," uvedl Klusák.

Případem se totiž brněnský krajský soud zabýval již podruhé. Vrchní soud v Olomouci případ vrátil k doplnění důkazů. Požadoval hlavně znalecký posudek pediatra specializovaného na péči o novorozence.

Za úkol to dostal Jozef Macko, kterého soud v pátek vyslýchal několik hodin. Podle něj nejde zjistit, kdy přesně se dítě podchladilo. „Pravděpodobně se to stalo kvůli tomu, že bylo nedostatečně zabalené. Novorozenec ztrácí svou teplotu velmi rychle," vysvětlil soudní znalec.

Dodal, že lékař záchranné služby není dostatečný odborník, aby přesně zjistil stav čerstvě narozeného dítěte. „Je možné, že jeho převoz nařídil jen proto, že nemohl předpovídat, jaký bude jeho zdravotní stav za několik hodin a měl o dítě strach," řekl Macko.

To ale podle soudce Ryšky není dostatečný důvod. „Povinnost za rozvoj dětí nesou rodiče. Novorozenec nebyl v ohrožení života a matka slíbila, že do několika hodin do nemocnice sama dorazí. Pokud lékař přesto cítil odpovědnost, měl matku nechat podepsat reverz," objasnil soudce.