Tento týden se začali školit první účastníci projektu. Alena Peňázová z Kuřimi pracovala třicet let v pojišťovnictví a bankovnictví. „O svých kulatých narozeninách jsem se rozhodla, že potřebuji změnu. Navíc moje matka onemocněla Alzheimerovou chorobou, a najednou se změnilo její chování i komunikace. Chtěla jsem jí rozumět, a to mě přivedlo k sociálním službám," popsala účastnice školení, která si v současnosti dodělává magisterský titul v oboru sociální pedagogika a je zároveň v evidenci úřadu práce.

Z nové příležitosti je zatím nadšená. „Budeme sami školit další zaměstnance a řídit jejich práci. Musíme se naučit pracovat s elektronickým systémem plánování směn, který ale není příliš odlišný od toho, co znám z dosavadní praxe," dodala Peňázová.

Na vznik nových pracovních míst přispěje krajský úřad práce jen letos asi padesáti až sedmdesáti miliony korun. „Asi u třetiny míst zadotujeme jejich zřízení a zbývajícím dvěma třetinám budeme přispívat na plat až do výše patnácti tisíc korun," přiblížila ředitelka krajského úřadu práce Marie Cacková.

Doufá, že do konce roku se podaří do projektu zapojit sedm stovek lidí a za rok už tisícovku. Doplnila, že nezaměstnaní by v novém projektu měli dostávat smlouvy na dobu neurčitou, což má zabránit, aby se brzy opět vrátili do evidence.

Pečovatelé budou zaměstnaní u společnosti Místní sociální služby, kterou řídí bývalý ředitel brněnské charity František Bublan. „Účastníci dostanou kurz sociálního pracovníka, který se jim pak může hodit i v budoucí kariéře. Program je určený hlavně dlouhodobě nezaměstnaným, kteří absolvují nejdřív teoretické školení a pak aspoň měsíční praxi například v léčebně dlouhodobě nemocných," vysvětlil šéf projektu Bublan.

Doplnil, že lidé budou pomáhat především starším lidem. „Uvědomujeme si, že jsou zvláště zranitelní a vstupujeme tu trochu na tenký led. Proto je nutný pečlivý výběr lidí, kteří se do projektu zapojí, abychom měli jistotu, že poskytované služby budou opravdu kvalitní," dodal Bublan. Lidé budou za služby pečovatelů platit z příspěvku na péči, který nemohoucí dostávají od státu.

Podle ekonomického analytika Tomáše Menčíka má i přes vyšší náklady projekt smysl. „Z hlediska budoucího pracovního uplatnění je důležité, aby nezaměstnaní neztratili pracovní návyky. Navíc pro stát je vždycky levnější, když člověk pracuje, než když pobírá sociální dávky. Otázkou bude, jestli dlouhodobě nezaměstnaní budou mít zájem zrovna o náročnou práci v sociálních službách," poznamenal analytik.

Starosta Drnovic na Blanensku Petr Ducháček vznik nových pracovních míst pečovatelů vítá. „Charita všechno nestíhá a navíc chce příspěvek od obce. Nový poskytovatel sociálních služeb se hodí. Zrovna teď v obci řešíme případ člověka, který přišel o střechu nad hlavou. Aby si mohl najít aspoň nájemní bydlení, potřebuje zajistit pečovatele," poznamenal.