Jak zjistil Brněnský deník Rovnost, celkem je na kandidátkách devíti nejsilnějších stran 212 uchazečů z Brna. Z toho asi čtvrtina z nich plní funkci starosty či místostarosty. Až téměř na konci listiny je na společné kandidátce hnutí Žít Brno a TOP 09 například starosta největší městské části Brno-střed Martin Landa z Žít Brno. „Nemám krajské ambice, proto jsem na takovém místě, které je spíš nevolitelné. Jde o podporu myšlenek kampaně," vysvětlil. Na podobné pozici najdou voliči na kandidátce jeho stranického kolegu a náměstka primátora Matěje Hollana.

Podle lídra kandidátky a jihomoravského předsedy TOP 09 Jana Vituly ale právě starostové tvoří pevné jádro kandidátky. „Celý začátek naší kandidátky jsou lidé, kteří mají s komunální politikou zkušenost. Je to jejich přednost," poznamenal Vitula, který je krajský zastupitel a starosta Židlochovic na Brněnsku.

O zastupitelské křeslo se uchází i primátor Petr Vokřál. Po spekulacích, že by mohl být jihomoravským lídrem ANO, ale nakonec zaujal na kandidátce čtrnáctou pozici.

Podle dvojky ANO a místopředsedkyně krajské buňky Taťány Malé při sestavování kandidátek zkušenost z komunální politiky nehrála u adeptů roli. „Respektovali jsme především rozhodnutí okresních organizací, které své kandidáty navolily," řekla. Komunálních politiků z Brna je na kandidátce víc než deset.

Naopak lidovecký kandidát na hejtmana Roman Celý potvrdil, že starosty pro kandidaturu v podzimních volbách strana upřednostnila. „Je to logický kariérní postup. Navíc za sebou máme spoustu práce právě v obcích," odůvodnil. Na kandidátku zamířila i místostarostka Brna-středu Michaela Dumbrovská či starosta Žebětína Vít Beran.

Podle politologa Michala Pinka jim funkce pomůže především, pokud se ve spojení s ní objevili například v médiích. „Když je kandidát vidět, je jedno, jestli jde o starostu, místostarostu nebo třeba hlasatele v místním rádium," zhodnotil politolog.

Někteří starostové budou své pozice v zastupitelstvu obhajovat. Třeba černovický Pavel Blažík, který v krajském zastupitelstvu zasedá už od roku 2008. „Se souběhem funkcí jsem problém neměl, protože práce krajského zastupitele není na plný úvazek. Spojení s funkcí starosty je tak v pořádku, navíc mohu zúročit své zkušenosti," sdělil sociální demokrat Blažík.