Patnáct vystavovatelů ze všech koutů republiky představilo své ježaté domácí mazlíčky, zejména africké bělobřiché ježky. Ti se od v Česku známých západních ježků liší hlavně tím, že jsou menší, mají bílé břicho a bodliny zbarvené do černa, tmavě hněda, ale i do úplně bílé či velmi světle meruňkové barvy. „Výstava bohužel nakonec nebyla mezinárodní, protože jedna chovatelka odřekla kvůli nemoci a chovatelé z Maďarska nakonec jeli na výstavu do Budapešti," vysvětlila organizátorka akce Eva Němčanská. S účastí byla přesto spokojená.

Do Lužánek přijela také Kateřina Stejskalová z Prahy se svou ježčí samičkou Bodlinkou. „My ale nesoutěžíme, protože Bodlinka je západní ježek, kterého už tři roky chovám. Našla jsem ji zraněnou a veterinář mi svolil, že si ji můžu nechat. Jinak bych se o ni starat nemohla," řekla Stejskalová. Dodala také, že doma chová i africké ježky, ale nepřijela s nimi, protože by byli z přítomnosti cizích lidí vystrašení.

Porotci na ježcích posuzovali například jejich stavbu těla, zda nemají nadváhu nebo případnou jinou tělesnou vadu. Ty nejlepší pak odměnili dřevěnými domky, hoblinami nebo ježčími pamlsky a hračkami.

TOMÁŠ KREMR