Brněnská diecéze zjišťovala, zda kněz Bula splňuje podmínky pro označení za služebníka Božího od roku 2004. S Drbolou kanonizační proces zahájila v roce 2011. „Aby toto řízení mohlo začít, musí mezi lidmi kolovat pověst o mučednictví dané osoby. Lidé musí být přesvědčení, že křesťan žil ctnostným životem nebo že byl zabit pro víru," vysvětlil Jan Růžička z brněnského biskupství.

Oba muži podle svědků, které zpovídali zástupci biskupství, splňují obě podmínky. „Bula působil jako katolický kněz na Třebíčsku v době komunismu. Odmítl podepsat dokument Katolická akce, který měl zajistit, že víra bude kontrolovaná státem. Státní bezpečnost ho v roce 1951 nepravdivě obvinila mimo jiné také z toho, že se podílel na atentátu na tři komunistické funkcionáře v Babicích. V roce 1952 byl kněz popraven," přiblížila příběh Buly mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Stejně tak Drbola působil na Třebíčsku v čase, kdy komunistická strana usilovala o ovládnutí církve. „Státní bezpečnost ho obvinila, že plánoval vraždu funkcionářů v Babické škole. On přitom v té době již byl ve vězení za to, že měl informace o odbojových organizacích," popsala Jandlová.

Drbolu ve vězení mučili tak dlouho, až se k zorganizování vraždy přiznal. „Spoluvězni později popsali, jak slyšeli jeho sténání při mučení. Drbolu popravili v roce 1951," dodala mluvčí.

Na Petrově se biskup spolu s věřícím za oba muže pomodlí na speciální bohoslužbě. „Před bohoslužbou bude mít brněnský biskup Vojtěch Cikrle kázání. Poté notáři přinesou spisy, ve kterých jsou na více než pěti tisících stranách popsané obě kauzy. Ty se uloží do speciálních schránek. Bude pověřen doručovatel, který je doručí do Říma. Tam bude proces pokračovat," popsala Jandlová.