Svoboda se za vášnivého zahrádkáře nepovažuje. Péče o rostliny je pro něj spíše jen koníčkem. „Mám rád přírodu. Takhle se můžu starat o alespoň malý kousek zahrádky, když už bydlíme v bytě," vysvětluje Svoboda.

Péči o balkonové květiny považuje za poměrně náročnou. V horkých letních měsících zavlažuje truhlíky i dvakrát denně. „Každodenní údržba trvá asi dvacet minut. Rostliny nejen zalévám, ale i zastřihuju," popisuje Svoboda.

Inspiraci k tomu, jaké květiny do truhlíků vysadí, hledá na internetu nebo v knihách. „Při vybírání každého druhu pro mě hraje důležitou roli nejen barva, ale i náročnost péče," upřesňuje Svoboda. Podle majitele nejhezčího balkonu je důležité také umístění v závislosti na slunečním svitu. „Některé rostliny stačí jednou nezalít a na plném slunci hned odumřou," upozorňuje.

Květiny zaujaly porotu soutěže Jundrovský truhlík natolik, že se třiatřicetiletý muž stal na začátku října vítězem prvního ročníku o nejkrásnější květinovou výzdobu rodinných i bytových domů v této městské části.

Manželka ho v koníčku podporuje. Zvelebování domácnosti se spolu věnují už nějakou dobu. „Žena se bojí výšek, takže o balkon se starám já. Ona zase vybírá nábytek do bytu," přibližuje Svoboda. Dodává, že větší vášní než péče o balkonové truhlíky, je pro něj výroba rostlinných akvárií.

KATEŘINA IŠTVANOVÁ